Poruka ambasadora francuskoj zajednici [fr]

Dragi sunarodnici,

Sa puno entuzijazma Vas obaveštavam o svom dolasku u Beograd. Veoma cenim izuzetnu priliku koju imam i čast koja mi je pripala da budem u službi Francuske u Srbiji. Predao sam akreditivna pisma predsedniku Republike, Aleksandru Vučiću, 11. decembra ove godine i želeo sam da se obratim prvo Vama, Francuzima u Srbiji.

Veoma sam ponosan što predstavljam Francusku i predsednika Republike koji želi da se Francuska reformiše, bude preduzimljiva, inovativna i poštovana u svetu. Francuzi su na predsedničkim izborima uputili poruku optimizma, poverenja u Evropu i privrženosti univerzalnim vrednostima slobode, jednakosti i bratstva koje Francuska oličava u očima sveta. Treba se suočiti sa vašnim izazovima : sa borbom protiv pretnji koje postoje u svetu koji se menja, pre svega sa borbom protiv terorizma – ali i promovisati našu zemlju, njenu ekonomiju, njeno znanje, njene adute, njenu kulturu, jezik i njene vrednosti.

Odnosi između Francuske i Srbije su zasnovani na davnašnjim, dubokim i prijateljskim, vezama, obeleženim bratstvom po oružju koje je ujedinilo naša dva naroda tokom Prvog svetskog rata i koje je učvrstilo naše prijateljstvo. Dostojno ćemo u 2018. obeležiti Stogodišnjicu kraja Velikog rata brojnim manifestacijama, a posebno kroz obnovu Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, koji predstavlja snažan simbol naših odnosa.

Ta slavna prošlost treba da nas podstakne da zajedno gradimo našu zajedničku budućnost. Moja ambicija je da, osnaženi ovim izuzetnim istorijskim vezama između naših dveju zemalja, i dalje jačamo naše partnerstvo na političkom, ekonomskom i kulturnom planu i da pomognemo Srbiji da se približi Evropskoj uniji, što jeste njen strateški cilj. To je zahtevan put ali koji vredi preći, a za Francusku nema nikakve sumnje da Srbija treba da se integriše u veliku evropsku porodicu i da doprinosi miru i prosperitetu regiona.

Nameravam da se tokom svoje misije oslonim ne samo na ambasadu i sve naše predstavnike u Srbiji, već i na Vas, Vaše veštine, Vaše iskustvo i Vašu aktivnost kako bi naša zemlja bila svugde prisutna. Veoma sam srećan što sam ovde zatekao jednu dinamičnu zajednicu okrenutu ka budućnosti koja želi da još više jača francusko-srpske odnose. Nemojte se ustručavati da dođete kod mene u Beograd ili da mi priđete za vreme mojih putovanja i poseta drugim mestima. Mi zajedno treba danas da gradimo kulturnu i ekonomsku saradnju sutrašnjice. Pozivam Vas takođe da pratite Facebook stranicu ambasade.

Uz Vas, Ambasada će nastaviti da obavlja svoju osnovnu misiju u službi francuske zajednice. Ambasada je otvorena za Vas, to je Vaša kuća, ona je u Vašoj službi. Posebno ću se založiti da kvalitet javnih usluga našeg konzularnog odeljenja odgovori na Vaša očekivanja, brinuti da se očuva solidarnost koju dugujemo onima među nama koji su u skromnijem materijalnom položaju. Budite uvereni, dragi sunarodnci, da Vam službe Ambasade stoje na raspolaganju i da sam odlučan da branim Vaše interese.

U očekivanju da se sa Vama susretnem, želim Vam, Vašoj porodici i Vašim bližnjima srećne praznike.

Frederik MONDOLONI
Ambasador Francuske u Srbiji

publie le 14/02/2022

hautdepage