Poseta Arlema Dezira Srbiji

Državni sekretar za evropske poslove, g Arlem Dezir, posetio je Srbiju godinu dana nakon posete Beogradu premijera Manuela Valsa i samo dan nakon objavljivanja izveštaja o napretku Evropske komisije, kako bi pozdravio napore koje Srbija ulaze na svom putu ka EU i podstakao njene lidere da nastave putem reformi.
Državni sekretar za evropske poslove, g Arlem Dezir, boravio je u zvaničnoj poseti Srbiji 9. i 10. novembra.
Odmah po dolasku u Beograd, g Arlem Dezir je zajedno sa ministrom za evropske integracije, g-đom Jadrankom Joksimović i gradonačelnikom Beograda, gospodinom Sinišom Malijem, položio venac na Spomenik zahvalnosti Francuskoj. Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu je simbol francusko-srpskog prijateljstva. Polaganju venaca prisustvovao je i hor francuske škole koji je izveo obe himne.
JPEG
Gospodin Dezir je tokom svoje posete razgovarao sa premijerom Aleksandrom Vučićem,sa prvim potpredsednikom Vlade i ministra spoljnih poslova, Ivicom Dačićem, sa predsednicom Narodne Skupštine, g-đom Majom Gojković, sa ministarkom bez portfelja zaduženom za Evropske integracije, Jadrankom Joksimović, sa ministrom za sport i omladinu, Vanjom Udovičićem, kao i sa gradonačelnikom Beograda, Sinišom Malijem. JPEG
JPEG
Kroz susrete su ponovo potvrđeni odlični francusko-srpske odnosi, kao i podrška koju Francuska daje Srbiji u evropskim integracijama. Državni sekretar je pozdravio pozitivan ton izveštaja o napretku Srbije nap utu ka EU koji je objavila Evropska komisija, I u kome se preporučuje otvaranje poglavlja 32 i 35 do kraja godine. Gospodin Dezir je izrazio nadu da će poglavlja 23 i 24 biti moguće otvoriti vrlo brzo u 2016. kako bi se omogućilo da Srbija ima jasnu mapu puta za napredak u oblasti reforme pravosuđa, vladavine prava, borbe protiv korupcije i kriminala.
JPEG
Državni sekretar je pohvalio konstruktivan stav Srbije prema pomirenju i saradnji u regionu, posebno sa Albanijom i Bosnom i Hercegovinom. Pozdravio je angažovanje srpskih vlasti da unapređivanju dijaloga sa Prištinom. Dezir naglasio da region spada u prioritete Francuske i razgovaralo se o prioritetima koji će obeležiti konferenciju o zapadnom Balkanu koja će se održati u Parizu u leto 2016. godine, nakon onih koje su održane u Beču i Berlinu. On je posebno naglasio značaj uspostavljanja regionalne Kancelarije za mlade tom prilikom i njenu ulogu u okupljanju svih zemalja u regionu a na osnovu francusko-nemačkog modela Kancelarije za mlade.
JPEG
Dezir je sa svojim sagovornicima razgovarao i o evropskim implikacijama izbegličke krize. On je posebno pozdravio napore vlade, nevladinih organizacija i građana Srbije u obezbeđivanju dostojanstvenog i humanog prijema izbeglica, u potpunom saglasju sa evrospkim vrednostima. On je posetio i centar za podršku izbeglicama "Miksaliste" u centru Beograda.
Državni sekretar je podržao i nastavak ekonomskih reformi, navodeći neke veće investicione projekte koji bi mogli da podstaknu jačanje bilateralnih ekonomskih odnosa i pozdravio je dinamičnost francuskih kompanija u Srbiji, čije je neke od predstavnika sreo tokom posete.
JPEG
Državni sekretar je u pratnji svog ministarke Jadranke Joksimović učestvovao i u ceremoniji dodele dvojnih diploma francuskih i srpskih studija mastera iz evropskim integracijama Pravnog fakulteta u Beogradu i Univerziteta u Nansiju. On je odao priznanje vitalnosti francusko-srpske saradnje i ponovio da je cilj Francuske da utrostruči broj srpskih studenata u Francuskoj i dostigne brojku od 1800 studenata iz Srbije.
Gospodin Dezir je imao razgovore i sa Ombudsmanom kao i sa predstavnicima civilnog društva.
JPEG
On je završio posetu u razgovoru sa nekoliko novinara iz Francuske (AFP) i Srbije (FoNet, Beta i Danas).

publie le 15/06/2020

hautdepage