Poseta Srbiji Franka Ristera, delegiranog ministra za spoljnu trgovinu i ekonomsku promociju (26. novembar 2020) [fr]

Važan trenutak ove posete je bilo potpisivanje Međuvladinog sporazuma o saradnji u oblasti sprovođenja prioritetnih projekata u Srbiji, pre svega vezanih za izgradnju metroa u Beogradu.

Poseta Srbiji delegiranog ministra za spoljnu trgovinu i ekonomsku promociju Franka Ristera je počela sastankom sa ministrom finansija Sinišom Malim koji je održan pre audijencije kod predsednika Aleksandra Vučića. Nakon audijencije usledila je ceremonija potpisivanje Međuvladinog sporazuma o saradnji u oblasti sprovođenja prioritetnih projekata u Srbiji i konferencija za štampu. Ministar se posle susreo sa francuskom poslovnom zajednicom u Srbiji koja ga je obavestila o dobrim iskustvima u zemlji i potencijalu za razvoj francusko-srpskih razmena mišljenja u ekonomskoj oblasti.

JPEG

Tokom svoje posete, ministar je iznova izrazio podršku Francuske evropskim integracijama Srbije posebno kroz razvoj infrastrukture uz poštovanje životne sredine i u skladu sa standardima Evropske unije. Tokom svog izlaganja pred medijima, predsednik Vučić je sa svoje strane zahvalio ministru na dolasku tokom ovog posebno teškog perioda obeleženog epidemijom Covid-19 u naše dve zemlje.

JPEG

Međuvladin sporazum koji je potpisan 26. novembra će biti okvir za realizaciju ekonomskih strkturnih projekata u skladu sa strateškim partnerstvom koje je potpisano 2011. Sporazum sadrži vrlo konkretne odredbe počevši od realizacije prve faze projekta beogradskog metroa. Srbija je potvrdila da je izabrala da se obrati francuskim preduzećima okupljenim oko Alstoma. Sporazum takođe predviđa učešće francuskih preduzeća u automatizaciji mreža za distribuciju električne energije u Srbiji preko Šnajder Elektrika koji je već prisutan u zemlji kako bi se suštinski smanjila potrošnja električne energije u industriji i domaćinstvima.

JPEG

JPEG

Photos: Dimitrije GOLL/Predsedništvo Republike Srbije

U skladu sa obavezama koje je preuzeo predsednik Republike, Emanuel Makron, prilikom posete Beogradu 15. i 16. jula 2019, Francuska se mobilisala da finansijski podrži infrastrukturne projekte u Srbiji. To se ogleda kroz donaciju od 8,3 miliona evra za izradu studije izvodljivosti za beogradski metro koju će realizovati Ežis Raj ali i kroz subvencije i zajmove francuske Vlade i njenog operatera, Francusku agenciju za razvoj, čija se regionalna kancelarija nalazi u Beogradu i koja treba da poveća svoje aktivnosti u Srbiji već 2021. u oblasti održivog razvoja.

Francuske investicije u Srbiji su dobile na intenzitetu tokom dve poslednje godine kroz dolazak dve velike francuske grupacije i koncesije za javni sektor 2017. i 2018. godine : centar za preradu otpada u Vinči sa konzorcijumom Suez-Itochu i beogradski aerodrom Nikola Tesla sa Vensi Erport. Sa više od 100 francuskih preduzeća prisutnih u Srbiji, Francuska je šesti strani investitor u zemlji u periodu od 2010. do 2019. sa ukupnim iznosom investicija od 1,3 milijarde evra.

Budući da epidemiološka situacija nije dozvolila da se organizuje prijem u čast francuske zajednice u Srbiji, ministar je želeo da joj uputi video poruku:

publie le 30/11/2020

hautdepage