Poseta Tjerija Repantena, delegiranog ministra za evropske poslove, Srbiji

Delegirani ministar za evropska pitanja francuske vlade, Tjeri Repanten, boravio je u zvanicnoj poseti Beogradu 2. septembra 2013. godine. Ministar je dosao u pratnji Alena Risara koji je neposredno nakon susreta predsednika Olanda i Tomislava Nikolica na Brdu kod Kranja 25. jula 2013, imenovan za specijalnog predstavnika za Balkan.

Posle susreta sa potpredsednikom Vlade Republike Srbije, g. Ivicom Dacicem, razgovararao je i sa ministrom pravde , Nikolom Selakovicem i sa gradonacelnikom Beograda, g. Draganom Djilasom. Posle kretke posete RTS, ministar je dao intervju javnom servisu za dnevnik i za emisiju "U svetu" koja je emitovana u sredu 6. septembra 2013. u 20h na RTS2). Tokom svog boravka u Beogradu, ministar se susreo i sa predstavnicima francuskih firmi prisutnim u Srbiji, kao i sa srpskim frankofonim studentima.

Poseta je zavrsena vecerom sa prvim potpredsednikom Vlade Republike Srbije, Aleksandrom Vucicem i gospodjom Tanjom Miscevic, sef Pregovarackog tima za vodjenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj Uniji ...Tokom svoje posete Beogradu, ministar je obisao i Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu.

Najvaznije teme o kojima su razgovarali ticale su se napretka Srbije na putu evropskih integracija, dijaloga i primene sporazuma sa Pristinom kao i podsticaja nasem strateskom partnerstvu, posebno u oblasti privrede.

publie le 09/09/2013

hautdepage