Poseta ambasadora Novom Sadu, 4. decembar 2019. [fr]

Na dnevnom redu posete su bili sastanak sa gospodinom Igorom Mirovićem, predsednikom Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine, susret sa gospođom Tijanom Palkovljević Bugarski, direktoricom Galerije Matice srpske, sastanak sa predstavnicima evropskih udruženja u Novom Sadu kao i poseta Šnajder Elektriku, najvećoj francuskoj kompaniji u Vojvodini.

Tokom sastanka sa predsednikom Mirovićem, ambasador Falkoni je potvrdio da Francuska nastavlja sa ulaganjima u Vojvodini, a jedan od njenih prioriteta je razvoj francusko-srpske decentralizovane saradnje, posebno u oblastima ekonomije, trgovine, poljoprivrede i obnovljivih izvora energije. Projekti vezani za eksploataciju geotermalnih energija privlače posebnu pažnju, jer Francuska poseduje izvanredna znanja I iskustva u ovoj oblasti i spremna je da pomogne srpskim preduzećima u njihovim projektima vezanim za upravljanje ovim prirodnim resursima.
Ambasador se zahvalio pokrajinskoj Vladi na podršci koju pruža u promociji francuskog jezika i kulture na celoj svojoj teritoriji, kao i na odličnoj saradnji sa ogrankom Francuskog instituta u Novom Sadu. Predsednik Mirović je podsetio na istorijske i kulturne veze koje vezuju dve zemlje i njene narode, podsetivši na napore pokrajinske Vlade da stvori političko i ekonomsko okruženje pogodno za strana ulaganja. Na kraju sastanka sa predsednikom Mirovićem, ambasador je imao prilike da poseti zgradu pokrajinske vlade, čuvenu "Banovinu" koju je 1939. godine projektovao poznati jugoslovenski arhitekta Dragiša Brašovan, kao i zgradu pokrajinske Skupštine

Poseta je nastavljena sastankom sa predstavnicima udruženja koja rade na pitanjima vezanim za Evropsku Uniju, organizovanim u saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji i njenim Informativnim centrom u Novom Sadu. Tokom razgovora, ambasador je podsetio da Francuska podržava napore Srbije ka pristupanju Evropskoj uniji, istovremeno podstičući mlade da preuzmu još aktivniju ulogu u transformaciji društva. Posebna pažnja posvećena je prilikama koje se nude Novom Sadu, koji će 2021. biti kulturna prestonica Evrope, i tako postati prvi grad izvan EU koji je poneo ovu titulu.

Tokom sastanka sa gospođom Tijanom Palkovljević-Bugarski, nosiocem ordena Viteza umetnosti i književnosti, direktoricom Galerije Matice srpske i predsednicom Upravnog odbora Fondacije Novi Sad 2021, razgovarano je o dosadašnjoj plodnoj saradnji kao i o budućim zajedničkim projektima Francuskog instituta i Galerije Matice srpske. Razgovaralo se i o konkretnim predlozima u vezi sa učešćem francuskih umetnika u programu Evropske prestonice kulture 2021. godine.

Dan je završen posetom Šnajder Elektriku, najvećoj francuskoj kompaniji u Vojvodini. Tokom obilaska zgrade i sastanka sa direkcijom, ambasador se upoznao sa radom kompanije koja trenutno zapošljava 1200 ljudi i koja razvija inteligentne mreže za upravljanje proizvodnjom i distribucijom električne energije širom sveta. Tokom predstavljanja ovog softvera, ambasador je još jednom pozdravio zajednički rad i sinergiju veština i znanja srpskih i francuskih inženjera.

publie le 10/12/2019

hautdepage