Poseta delegacije Odbora za evropske poslove francuske Nacionalne Skupštine [fr]

Delegacija Odbora za evropske poslove francuske Nacionalne Skupštine, kojom je predsedavala Danijel Oroa, boravila je u Beogradu 2. i 3. marta u zvaničnoj poseti Srbiji. U njenom sastavu bili su Danijel Oroa, iz grupe Ekolo, predsednica Odbora, Kristof Kareš, potpredsednik (SRC), Žoašen Pejo (SRC), Rudi Sales (UDI), Iv Fromion (LR) i Didije Kanten (LR). Parlamentarci su se susreli u Narodnoj Skupštini Republike Srbije sa predsednicom Skupštine, Majom Gojković, kao i sa svojim kolegama iz komisija za evropske integracije i grupe prijateljstva sa Francuskom.

JPEG
JPEG
JPEG

Primio ih je i predsednik Vlade, zajedno sa ministarkom za evropske integracije, kao i ministar za spoljne poslove. Bili su na radnom sastanku sa šeficom pregovaračkog tima i direktorkom Kancelarije za evropske integracije. Susreli su se takođe i sa Ombudsmanom kao i sa predstavnicima civilnog društva, štampe i francuske zajednice u Srbiji.

JPEG
JPEG
JPEG
JPEG

Tokom ovih susreta, parlamentarci su pozdravili napore koje Srbija ulaže u evropske integracije, naročito na polju privrednih reformi, kao i u oblasti pomirenja i saradnje među zemljama regiona Balkana. Podvukli su značaj budućeg otvaranja poglavlja 23 i 24 koji će omogućiti temeljan rad na polju pravne države, i naročito na slobodi štampe, pitanjima nezavisnog sudstva i borbe protiv korupcije. Izrazili su svoju zabrinutost povodom migrantske krize, pozdravivši pristup koji je Srbija imala i postignute napore.
JPEG

Objavljeno 07/03/2016

gore