Poseta francuskog ambasadora Šapcu (21. februar 2020.) [fr]

Ambasador Žan Luj Falkoni je posetio grad Šabac 21. februara i sastao se sa gradonačelnikom Nebojšom Zelenovićem i njegovim timom kako bi razgovarali o upravljanju gradom i razvojnoj strategiji za ove vrlo dinamičnu aglomeraciju, kao i o političkim i društvenim temama u Srbiji.

Ambasador je posetio tvrđavu, sagrađenu u fazama između 14. i 18. veka, koja će sutra biti u srcu projekta obnove i uređenja prostora. On je dao i intervju za RTV Šabac u izuzetnom i potpuno renoviranom ambijentu Narodnog muzeja u Šapcu.

U Šapcu je Francuska prisutna na mnogo nivoa: ambasador je video ratni krst koji je Francuska dodelila gradu 1920, u znak poštovanja i spomena prema stradanju i žrtvama koje je grada podneo tokom Prvog svetskog rata. Delegacija je takođe otkrila novi trg posvećen Stanislavu Vinaveru, čuvenom intelektualcu iz ovog grada, piscu, esejisti, prevodiocu i eruditi (1891-1955) koji je na srpski jezik preveo poznata dela Rablea, Gargantuu i Pantagruela.

Poseta je okončana ambasadorovim učešćem na godišnjoj konferenciji Beogradskog fonda za političku izuzetnost o evropskoj budućnosti Srbije, koju je vodila Sonja Licht.

publie le 24/02/2020

hautdepage