Poseta ministarke vojske, Florans Parli, Beogradu (13. decembar 2019.)

Nakon ceremonije svečanog dočeka u zgradi starog Generalštaba, ministar odbrane Srbije, Aleksandar Vulin je primio Florans Parli. Razgovarali su o političkoj situaciji u regionu i izrazili zadovoljstvo sve boljom ekonomskom i vojnom saradnjom između dve zemlje. F. Parli je posebno pozdravila doprinos Vojske Srbije Evropi odbrane, kroz angažovanje u spoljnim operacijama Evropske unije ili Ujedinjenih nacija, u Centralnoafričkoj Republici, u Demokratskoj Republici Kongo, i u Maliju, kao i u Somaliji i u Libanu.

JPEG

Ministri su zatim posetili Novo groblje da bi odali počast žrtvama koje su podneli vojnici na Solunskom frontu, kada je iskovano francusko-srpsko bratstvo. Položili su vence na Francuskom vojnom groblju, a zatim na Spomen-kosturnicu branilaca Beograda.

JPEG

JPEG

Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, je zatim primio Florans Parli u Predsedništvu Srbije gde joj je govorio o istorijskom prijateljstvu Srbije prema Francuskoj iskazujući zadovoljstvo nastavkom bilateralnog strateškog partnerstva koje je pokrenuto nedavnom posetom predsednika Makrona. Tokom konferencije za štampu koja je usledila, F. Parli je navela oblasti vojne saradnje (obuka kadrova, učenje francuskog jezika, simulacija) i potvrdila učešće jednog voda francuske artiljerije na vežbi PLATINUM WOLF (Vranje, jun 2020.), čime će se postići dvostruki cilj da se bolje sarađuje sa Vojskom Srbije, i da se variraju područja operativnih priprema francuskih jedinica pre angažovanja u spoljnim operacijama.

JPEG

JPEG

Objavljeno 16/12/2019

gore