Poseta ministra za Evropu i spoljne poslove Srbiji [fr]

12. aprila 2018, ministar za Evropu i spoljne poslove, g. Žan Iv Le Drijan je bio u zvaničnoj poseti Beogradu gde se susreo sa predsednikom Vučićem, predsednicom Vlade Brnabić i svojim kolegom, g. Dačićem.

Ministra je na aerodromu dočekao potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova g. Ivica Dačić. Tokom razgovora dvojica ministara su podsetila na istorijsko prijateljstvo Francuske i Srbije, navodeći ceremonije obeležavanja stogodišnjice kraja Velikog rata 2018. i 180. godišnjicu od uspostavljanja diplomatskih odnosa (2019). Takođe su razgovarali o temama vezanim za zapadni Balkan, a posebno za pitanje Kosova.

Ministri su obeležili istorijsko francusko-srpsko prijateljstvo razmenom poklona koji simbolišu bratstvo po oružju tokom Prvog svetskog rata. Posetili su Francusko vojno groblje u Beogradu gde su položili vence odajući počast francuskim vojnicima, a dve zemlje će zajedno obeležiti krajem 2018. godine stogodišnjicu kraja Velikog rata.

Zatim se g. Le Drijan susreo sa predsednicom Vlade, gđom Anom Brnabić. Razgovarali su o ekonomskim temama od zajedničkog interesa. G. Le Drijan je podvukao podršku Francuske evropskim integracijama Srbije na osnovu potpunog preuzimanja pravnih tekovina EU. Istakao je francusko-srpsku saradnju u oblasti modernizacije javne uprave koja predstavlja podršku srpskom cilju pridruživanja EU.

Ministar za Evropu i spoljne poslove se susreo sa predsednikom Vučićem, sa kojim je razgovarao o glavnim oblastima francusko-srpske saradnje na ekonomskom planu, među kojima o projektu izgradnje beogradskog metroa, kao i o politčkim pitanjima. Po završetku sastanka, dva sporazuma su potpisana u prisustvu predsednika Vučića i ministra Le Drijana : jedan o francuskom finansiranju preliminarne studije u vezi budućeg beogradskog metroa, i drugi koji će omogućiti saradnju prilikom razmene poverljivih podataka.

Gospoda Vučić i Le Drijan su nakon toga održali zajedničku konferenciju za štampu tokom koje su podvukli potrebu da se nastavi dijalog kako bi se rešilo pitanje Kosova i zajedničku volju da se ojačaju bilateralni odnosi, posebno na ekonomskom planu. Ministar Le Drijan je naznačio da Francuska podržava strateški cilj Srbije da se pridruži Evropskoj uniji i pozdravio napore Srbije koje čini u tom pravcu, podvukavši da je ostalo nekoliko značajnih reformi koje treba izvršiti, posebno u oblasti pravne države.

Objavljeno 17/04/2018

gore