Potpisan sporazum o obnovi Spomenika zahvalnosti Francuskoj [fr]

Dana 25. aprila 2017. godine, gospođa Kristin Moro, ambasador Francuske u Srbiji i Aleksandar Vulin ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, potpisali su sporazum između francuske i srpske vlade o obnovi Spomenika zahvalnosti Francuskoj.

JPEG

Spomenik se nalazi na Kalemegdanu, u Beogradu, i podignut je 1930. u znak sećanja na savezništvo između Francuske i Srbije za vreme Prvog svetskog rata 1914-1918, posebno na Solunskom frontu

JPEG

Oštećen zubom vremena, spomeniku je potrebna temeljna restauracija koja bi mu vratila staru slavu i još jednom potvrdila snagu francusko-srpskog prijateljstva.

JPEG

Ambasadorka je podsetila da je obnova spomenika u načelu odobrena tokom posete francuskog premijera, Manuela Valsa, Beogradu novembra 2014. Ona je takođe iskoristila priliku da naglasi da je francuski finansijski doprinos obnovi spomenika (€ 200.000 od 370.000 €) obezbeđen putem dobrovoljnih priloga, što je omogućilo učešće državnih organa, ali i boračkih udruženja, alumni asocijacija, preduzeća i pojedinaca koji čine današnje prijateljske veze između dve zemlje.

Ministar Vulin je u svom obraćanju podsetio na slavnu istoriju Srbije i borbi za slobodu koju je zajedno izvojevala sa Francuskom u oba svetska rata, protiv istog neprijatelja. U tom smislu, spomenik predstavlja znak prijateljstva između Francuske i Srbije, simbol zajedničkih vrednosti, i pre svega, slobode. Njegovo renoviranje simbolizuje još uvek jake i žive veze između dva naroda, naglasio je.

JPEG

Objavljeno 26/10/2017

gore