Potpisan ugovor konzorcijuma Suez-Itochu za Vinču [fr]

Ugovor o izgradnji regionalnog centra za tretman otpada u Beogradu u Vinči, potpisan je 29. septembra 2017. godine između Grada Beograda i francusko-japanskog konzorcijuma Suez-Itochu. To je jedan od najvažnijih ekoloških projekata u regionu i prvi koji se razvija u okviru modela javno-privatnog partnerstva.

Projekat, vredan oko 300 miliona evra, sastoji se od sanacije postojeće deponije, jedne od najvećih deponija na otvorenom u Evropi, izgradnje novog skladišnog centra u skladu sa evropskim standardima i jedinice za spaljivanje sa proizvodnjom električne i toplotne energije. Osim održivog rešenja obrade otpada u glavnom gradu i boljitka života ljudi, projekat daje doprinos i u ispunjenju obaveza Srbije na planu ekologije.

U svom govoru, gradonačelnik Beograda Siniša Mali naglasio je da je ovaj projekat jedan od najvažnijih u srpskoj prestonici u poslednjih dvadeset godina. Podsetio je na njegov inovativni način finansiranja, jer je to prvi projekat ove velicine koji ce biti razvijen po modelu javno-privatnog partnerstva, čija je priprema bila nadgledana od strane IFC-a. Kao takav, projekat Vinca će biti referenca za druge projekte infrastrukture za prečisčavanje otpadnih voda i prerade otpada u regionu.

Gradonačelnik je, u prisustvu privatnih i javnih preduzeća- učesnika u projektu, naglasio značaj sledećih koraka. Godina 2018. biće posvećena dobijanju različitih dozvola: građevinskih, za zaštitu životne sredine, za proizvodnju električne energije. Potom će biti potrebno pet godina da se dovrše sve instalacije, ali će eksploatacija lokaliteta početi već od treće godine. Oko 300 ljudi ce biti zaposleno u izgradnji, a 80 u operativnoj fazi.

Photos: Beoinfo

U svom govoru, g-đa Debon, zamenica generalnog direktora Suez grupe zadužena za međunarodne poslove, naglasila je važnost partnerstva za nesmetano odvijanje projekta. Suez i njen japanski partner Itochu izabrali su podizvođače CNIM-a za industrijsko postrojenje CNC i Energoprojekt, srpsku kompaniju, za izgradnju.

Istog dana, potpisani su i:
• EPC (Construction Construction Procurement Construction) ugovor za postrojenje za proizvodnju energije između zajedničkog preduzeća Suez-Itochu (JV) i CNIM-a; i

• Ugovor za novi skladišni centar i rekonstrukciju postojećeg lokaliteta između ovog joint-venture preduzeća i Energoprojekta.

publie le 10/07/2018

hautdepage