Potpisivanje Sporazuma o klimi [fr]

Ceremonija potpisivanja održana je na poziv Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, gospodina Ban Ki-Muna i predsednika Francuske, gospodina Fransoa Olanda.

JPEG

Učestvovalo je više od 165 zemalja, od kojih je 40 bilo predstavljeno predsednicima država ili Vlada. Predsednik Republike g. Tomislav Nikolić je potpisao sporazum u ime Republike Srbije. Broj prisutnih zemalja na ceremoniji potpisivanja predstavlja rekord, jer je do sada najveći broj predstavnika (iz 119 zemalja) prisustvovao zvaničnoj ceremoniji potpisivanja Konvencije o pravu mora 1982. godine.

Sam datum nije slučajno izabran: 22. april je od 1970. godine Dan planete Zemlje, a budućnost naše planete zavisi upravo od primene Pariskog sporazuma.

Svet treba da se raduje uspehu ove ceremonije potpisivanja Sporazuma o klimi, kao i njegovom usvajanju u decembru mesecu prošle godine koje je usledilo nakon teških i dugih pregovora.

Međutim, sve ili skoro sve tek treba da bude urađeno.

Sledeća etapa je ratifikovanje sporazuma, pravna procedura koju sprovodi svaki potpisnik u skladu sa svojim zakonodavstvom (uobičajeno je da se ratifikovanje potvrđuje u skupštini). Pariski sporazum će stupiti na snagu onda kada ga bude ratifikovalo 55 % zemalja koje otpuštaju 55 % ukupne svetske emisije gasova sa efektom staklene bašte .

Sa svoje strane, Francuska predviđa da pristupi skupštinskoj proceduri ratifikovanja sporazuma pre leta. Francusko predsedništvo COP21 nastavlja svoje diplomatske aktivnosti kako bi ubrzalo proces ratifikovanja i stupanja na snagu Sporazuma pre 2020, godine kada zvanično počinje obaveza smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Rad na ovom pitanju će za Francusko predsedništvo zadržati oznaku „hitno“ : ne treba gubiti vreme, ne sme više da se gubi vreme, jer se klimatske promene ubrzavaju, a njihove efekte osećamo svakodnevno.

Takođe, uporedo sa pravnim procedurama treba održati i tempo kako bi svi akteri, Vlade, civilna društva, svet privrede - ostali mobilisani i kako bi se što brže uspostavile efikasne mere energetske tranzicije.

Objavljeno 25/05/2016

gore