Potpredsednica Senata, Elen Konve-Mure u Beogradu (26-29.10.2019) [fr]

Gđa Elen Konve-Mure, potpredsedica Senata i članica odbora za odbranu i spoljne poslove, započela je od 26. do 29. oktobra 2019. u Beogradu turneju po Zapadnom Balkanu da bi se sastala sa različitim sagovornicima o pitanjima vezanim za odbranu u Evropi i na Balkanu, nekoliko meseci nakon objavljivanja informativnog izveštaja pod nazivom « Evropska odbrana : izazov strateške autonomije ».

Potpredsednicu Senata je u Skupštini Srbije primio Vladimir Marinković, njen kolega sa srpske strane i Marija Obradović, predsednica odbora za odbranu i unutrašnje poslove koji su tom prilikom izrazili zadovoljstvo intenziviranjem francusko-srpskih političkih odnosa na svim nivoima, uključujući i na parlamentarnom. Gđa Elen Konve-Mure je insistirala na značaju da Srbija bude više predstavljena u Francuskoj, uključujući i kroz saradnju poslanika. Ističući da je ekonomska saradnja takođe dobar put za približavanje između naše dve zemlje, senatorka je podsetila da je poverenje koje su srpske vlasti ukazale francuskim preduzećima naišlo na veoma pozitivan odjek u Francuskoj. Ovi razgovori su se nastavili susretom sa gđom Natašom Vučković, poslanicom i predsednicom grupe prijateljstva Srbija- Francuska.

Ivica Dačić, potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova i Aleksandar Živković, državni sekretar u Ministarstvu odbrane, su takođe primili senatorku Konve-Mure i njihovi razgovori su se odnosili na spoljnu politiku i politiku odbrane Srbije kao i na prve zaključke senatorke o budućnosti Evrope odbrane.

Potpredsednica Senata je svoju posetu završila susretom sa predstavnicima centara specijalizovanih za istraživanja vezana za pitanja odbrane i bezbednosti na Balkanu (Centar za međunarodne odnose i bezbednost, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Centar za evropske politike). Pored geopolitičkih pitanja koja se tiču balkanskog poluostrva, razgovori su se vodili i o perspektivi i uslovima pristupanja Evropskoj uniji. Po tom pitanju, potpredsednica Senata je potvrdila evropsku perspektivu Srbije i šire – zemalja Zapadnog Balkana.

publie le 01/06/2020

hautdepage