Požar u Notr Damu u Parizu [fr]

Ambasada Francuske u Srbiji želi da se srdačno zahvali svim građanima Srbije kao i predstavnicima vlasti koji su izrazili svoje saosećanje, empatiju i tugu nakon tragičnog požara u katedrali Notr Dam u Parizu. Svi oni neka znaju da im se najdublje zahvaljujemo.

Katedrala Notr Dam je, kao što je na to podsetio predsednik Republike, srce francuske nacije i dragulj arhitekture koji pripada svetskoj kulturnoj baštini. Juče je vatrena stihija odnela 850 godina dugu istoriju. Katedrala je predstavljala i simbol istorije francusko-srpskih odnosa pošto je 1389, francuski kralj Karlo VI naredio da zvone zvona na ovoj crkvi da pozdrave bitku Srba protiv Osmanlija koja se odigrala nekoliko dana ranije.

Kao što je rekao predsednik Republike, « obnovićemo ovu katedralu. U Francuskoj će se započeti prikupljanje dobrovoljnih priloga, kao i izvan naših granica. Notr Dam je katedrala svih naših sunarodnika, pa i onih koji u njoj nikad nisu bili. Obratićemo se najvećim stručnjacima i obnovićemo Notr Dam ». Posebno smo dirnuti što smo odmah primili više ponuda od najrazličitijih ljudi koji su se ponudili da pomognu na gradilištu prilikom obnove.

Moto grada Pariza, „Fluctuat Nec Mergitur“ („Bacaju ga valovi ali ne tone“) podseća da je naša prestonica preživela bolne trenutke u svojoj istoriji ali da ih je sve prebrodila: tom simbolu francuske duše i baštine čovečanstva danas dugujemo da ujedinimo naše snage i da omogućimo da bude sačuvan“.

JPEG

publie le 17/04/2019

hautdepage