"Pravac Korzika” – prvo izdanje novog programa Francuskog instituta u Srbiji (9-12.05.2022.) [fr]

Ambasada Francuske i Francuski institut u Srbiji organizovali su od 9. do 12. maja niz događaja povodom pokretanja novog programa „Destinacija”, koji imq za cilj da predstavi određenu francusku regiju, njenu kulturu, prirodnoo i kulturno-istorijsko nasleđe kao i savremeno stvaralaštvo i gastronomsku i turističku ponudu regije. Prvo izdanje bilo je posvećeno Korzici, "ostrvu lepote".

Tokom navedene nedelje, u Novom Sadu i Beogradu, nizom kulturnih, naučnih i akademskih događaja obeležena je ta kratka sezona posvećena Korzici. Prvi događaj – promocija knjige „Srbi na Korzici“ Zorana Radovanovića, nas je vratio u prošlost i podsetio na snažne i potresne prijateljske veze između Srbije i Korzike i vreme između 1915. i 1918. kada je 5.000 Srba našlo utočište od ratnih strahota na ovom francuskom ostrvu. Program je nastavljen u Novom Sadu, gde su tokom Dana Evrope brojnoj publici predstavljene turističke lepote i gastronomija Korzike. Delegacija grada Bastije, koji je kandidat za titulu Evropske prestonice kulture 2028, predvođena gradonačelnikom Pjerom Savelijem, razgovarala je sa predstavnicima grada Novog Sada, koji je Evropska kulturna prestonica 2022 i predstavnicima grada Beograda.

Na prijemu u francuskoj rezidenciji, na koji su pozvane ličnosti iz sveta kulture, turizma i medija, ambasador Pjer Košar izrazio je želju da će ova poseta da dovede do nove saradnje između Korzike i nekih regija u Srbiji, poželevši uspeh gradu Bastiji u osvajanju titule Evropske prestonice kulture 2028.

U okviru kulturne komponente programa, pisac Žerom Ferari, dobitnik Gonkurove nagrade 2012, ukazao nam je čast da u okviru „Molijerovih dana” predstavi svoju knjigu „Sin slika”, koja prati sudbinu mladog Korzikanca. koji je početkom 90-ih odlučio da ode kao ratni reporter u bivšu Jugoslaviju. Na kraju programa "Pravac Korzika ( „Destination Corse“) dodeljena je jedna stipendija koju su zajednički finansirale ambasada i fondacija Univerziteta Korzika "Paskal Paoli", koja će jednom talentovanom srpskom fotografu da omogući dvomesečni boravak na Koprziki i saradnju sa festivalom Popularte. Graziela Luizi, direktorka Fondacije Univerziteta Korzika i Fabijen Flori, profesor istog univerziteta i predsednik Popularte festivala, doputovali su u Beograd specijalno kako bi učestvovali u radu žirija koji je dodelio stipendiju.

publie le 13/05/2022

hautdepage