Predsednik Francuske, Fransoa Oland, na Brdu kod Kranja, u znak podrške evropskim integracijama regiona

Dana 25. i 26. jula 2013, lideri zapadnog Balkana susreli su se na Brdu kod Kranja, u Sloveniji, na inicijativu predsednika Slovenije i Hrvatske, Boruta Pahora i Ive Josipovića. Susretu je prisustovao i francuski predsednik, g. Fransoa Oland.

JPEG

Predsednik Republike Srbije, gospodin Tomislav Nikolić, razgovarao je sa predsednikom Francuske, gospodinom Fransoa Olandom na marginama ovog neformalnog susreta lidera regiona i EU. Predsednik Srbije je svom francuskom kolegi zahvalio na podršci koju Francuska pruža Srbiji na njenom putu ka Evropskoj Uniji. Gospodin Tomislav Nikolić se osvrnuo na istorijske veze koje spajaju srpski i francuski narod. Pridruživanje Srbije Evropskoj Uniji doprineće stabilnosti regiona, izjavio je predsednik Francuske, naglasivši takodje, na ekonomskom planu, mogućnost zajedničkih projekata sa Srbijom, kao i zajedničko nastupanje Francuske i Srbije na tržištima trećih zemalja. G. Fransoa Oland je primetio da "je Francuska u regionu na privrednom planu nedovoljno prisutna" izrazivši rešenost da se "to u budućnosti promeni".

Photo: TANJUG - JPEG

Predsednik Republike Francuske, gospodin Fransoa Oland, i predsednik Slovenije, g. Borut PAHOR, su povodom neformalnog samita šefova država zemalja zapadnog Balkana održali zajedničku konferenciju za štampu. Na sajtu Jelisejske palate objavljen je transkript ove konferencije za štampu na francuskom jeziku:

PDF - 57.6 ko
(PDF - 57.6 ko)

kao i njen video zapis : http://www.elysee.fr/chronologie/#e4067,2013-07-25,deplacement-en-republique-de-slovenie-2

publie le 02/08/2013

hautdepage