Predstavljanje francuskih univerziteta u Novom Sadu [fr]

I ove godine sajam studija u Francuskoj, nezaobilazan događaj u pripremi odlaska na studije na francuskim univerzitetima, održan je u Srbiji, ali prvi put u Novom Sadu.

U organizaciji Ambasade Francuske i Francuskog instituta u Srbiji, a u saradnji sa Campus France, francuskom agencijom koja se bavi promocijom visokog obrazovanja u Francuskoj, sajam, održan u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu 9. novembra, pružio je priliku studentima da se upoznaju sa mogućnostima studiranja u Francuskoj, ali i sa frankofonim studijskim programima na Balkanu. Tokom dana, studenti su mogli da saznaju sve o različitim mogućnostima stipendija za studije u Francuskoj, kao i da prisustvuju predavanjima u vezi sa posebnim programima iz sledećih oblasti : tehničke i primenjene nauke, ekonomija i menadžment, društvene i humanističke nauke i francuski jezik, političke nauke i pravo. Studijski programi koje nudi Francuska, posebno programi okrenuti ka profesionalnom osposobljavanju mladih u cilju njihove lakše integracije na tržište rada, su se posebno dopali studentima.

JPEG

Nakon razgovora o perspektivama univerzitetske saradnje između Univerziteta u Novom Sadu i njegovih francuskih partnera, ambasador Francuske, gospođa Kristin Moro i prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Novom Sadu, gospođa Sanja Stojanović, otvorile su sajam.

JPEG

Ambasodor Francuske ponovila je značaj koji Francuska pridaje povećanju broja srpskih studenata u Francuskoj: podvukla je da je glavni adut profesionalna dimenzija studijskih programa koji se nude u francuskim visokoškolskim ustanovama, uz mogućnost da se pohađaju stručne prakse pod istim uslovima kao i francuski studenti. Podsetila je da Francuska nudi studije izuzetnog kvaliteta po niskim cenama, sa upisnim taksama od samo nekoliko stotina evra na 75 državnih univeziteta. Na kraju, Ambasadorka je čestitala Univerzitetu u Novom Sadu na njegovoj angažovanosti i dinamičnosti na međunarodnom planu, posebno u okviru projekata Erasmus + sa Francuskom : u poslednje dve godine, potpisano je deset sporazuma o mobilnosti između Novog Sada i francuskih univerziteta.

Ovaj susret bio je i prilika da se otvori novi konkurs za dodelu stipendija Vlade Republike Francuske za univerzitetsku 2017/2018. godinu, koji će trajati do 17. marta 2017.

Objavljeno 03/07/2018

gore