Premijer Eduar Filip čestita predsednici Vlade, Ani Brnabić

4. jula 2017, premijer Francuske, Eduar Filip (Edouard Philippe), je uputio gospođi Ani Brnabić sledeću poruku povodom njenog izbora na mesto predsednika Vlade Republike Srbije:

Gospođo predsedniče Vlade,

Želim da Vam uputim najiskrenije čestitke povodom Vašeg imenovanja na mesto predsednika Vlade Republike Srbije. Vi otelotvorujete obnovu političkog života Vaše zemlje budući da ste prva žena na tom mestu i budući da potičete iz civilnog društva. To je na mene posebno ostavilo utisak budući da je ta volja za obnovom veoma jaka u Francuskoj takođe.

Približavanje Evropskoj uniji ostaje strateški ulog. U tom smislu, Vaše delovanje će biti od suštinskog značaja, kako zbog obima neophodnih reformi za Zapadni Balkan tako iz zbog izazova sa kojima se suočava Evropska unija. Ohrabrujem Vas da nastavite tim putem, posebno kada je reč o reformama vezanim za vladavinu prava.

Veze prijateljstva koje spajaju Francusku i Srbiju su davnašnje. Od početka demokratske tranzicije, Francuska je bila uz Srbiju kako bi podržala njene reformske napore, njen evropski put, njen ekonomski razvoj i, šire gledano, trajnu stabilizaciju regiona. Znate kakav značaj imaju dobrosusedski odnosi i, u tom okviru, Vaš odlučni angažman u dijalogu sa Prištinom.

Naš bilateralni odnos je ojačan poslednih godina, na političkom, ekonomskom planu i u oblasti bezbednosti. Želim, povrh toga, da podvučem kvalitet naše saradnje u oblasti reforme javne uprave, za šta ste Vi bili zaduženi na Vašoj prethodnoj funkciji. Možete računati na moje puno i potpuno angažovanje za nastavak u tom pravcu.

U nadi da ću imati priliku da se sa Vama uskoro susretnem, molim Vas, gospođo predsedniče Vlade, da primite izraze mog dubokog poštovanja.

PNG

PNG

Objavljeno 03/07/2018

gore