Preminuo Vladimir Veličković [fr]

"Sa velikom tugom smo primili vest da nas je danas napustio Vladimir Veličković. Svet je danas izgubio jednog od najvećih slikara, predstavnika narativne figuracije. Nosilac legije časti, komandor umetnosti i književnosti, bio je jedan od najvećih francuskih i naravno srpskih slikara, akademik francuske Akademije Lepih Umetnosti od 2005. U Francuskoj je proveo veliki deo svog života; pošto je dobio prvu nagradu na Bijenalu u Parizu, ostao je u njemu od te daleke 1965, da živi i stvara. Većina njegovih remek dela stvorena je u našoj zemlji. Predavao je na našoj akademiji i formirao generacije i generacije velikih slikara. Njegove veze sa svojom domovinom i svojim rodnim gradom su bile veoma jake. Zato smo ga mi u Francuskoj ambasadi i Francuskom institutu tako dobro poznavali. Bio je naš veliki prijatelj, uvek dobrodošao, koji nas je često posećivao i koji nam je učinio ogromnu čast da izlaže svoja dela u Francuskom institutu. Spajajući kulture kojima je pripadao, retrospektiva njegovih dela održana je 2001. u galeriji Akademije Nauka i Umetnosti, čiji je, naravno, bio uvaženi član i kod nas, u našoj galeriji. Vlada je mnogo učinio da se naše kulture susreću i razumeju. On je bio most između naših zemalja.

Njegov univerzum pustih, zlokobnih predela, prizora rata i krvoprolića, svet požara ili rasutih tela u padu zauvek su deo svih nas. Izložena tokom hiljada izložbi, deo su najprestižnijih kolekcija mnogih svetskih muzeja. Njegov talenat je bio jedinstven; snaga njegovih slika i crteža nas je uvek iz temelja protresala. Srećom, deo tog snažnog talenta preneo se na njegove sinove, Vuka i Marka, kojima ovom prilikom upućujemo svoje najdublje saučešće, kao i Vladinoj supruzi i muzi, Maristeli, njegovim unucima, porodici, prijateljima.

Koliko nam nedostaje kao umetnik, toliko će nam nedostajati kao čovek; njegova blaga priroda, ljubaznost, kao i neverovatna intelektualna snaga i poštenje. Laka mu zemlja i slava mu !"

Objavljeno 30/08/2019

gore