Preminuo profesor i bivši ambasador Srbije u Francuskoj, Predrag Simić

Sa velikom tugom i žaljenjem smo saznali za iznenadnu smrt profesora i ambasadora Predraga Simića. Za našu ambasadu, kao i za Francusku, bio je više od partnera sa kojim smo rado sarađivali. Bio je naš veliki prijatelj.

JPEG

Ambasador Srbije u Francuskoj od 2004. do 2009. koji je izvrsno govorio francuski od malih nogu i mnogo doprineo obnavljanju tradicionalno prijateljskih veza između naše dve zemlje stvarajući tesne veze sa brojnim ličnostima iz Francuske iz političkih, diplomatskih, kulturnih ili univerzitetskih krugova. Odigrao je odlučujuću ulogu u vraćanju atmosfere poverenja i solidarnosti u odnose naše dve zemlje, kao i u pristupanju Srbije u Međunarodnu organizaciju frankofonije u svojstvu posmatrača.

Redovni sagovornik i partner naše ambasade i Francuskog instituta u Srbiji, uvek smo mogli da računamo na njega da podrži i doprinese našim brojnim aktivnostima usmerenim na unapređenje razumevanja i prijateljstva izmedju naše dve zemlje i na širenje francuske i frankofilske intelektualne tradicije u Srbiji. Eminentni stručnjak za međunarodne odnose, bio je poznat po ozbiljnom analitičkom pristupu i erudiciji sa kojima se bavio geopolitičkim temama. Bio je veoma cenjeni profesor među studentima i kolegama profesorima sa Fakulteta političkih nauka ali i izvrstan posmatrač i hroničar društvenih događaja koji je uživao veliki ugled kod medija i široke publike. Francuska ambasada se sa pijetetom oprašta od svog prijatelja i saučestvuje u velikom bolu njegovih bližnjih.

Objavljeno 23/01/2015

gore