Prijem povodom kraja Meseca frankofonije 2017 [fr]

29. marta, ambasador Francuske u Srbiji, gđa Kristin Moro je na završnici Meseca frankofonije ugostila u Rezidenciji ambasadore, ministre, predstavnike institucija kulture, školskih ustanova, Privredne komore i partnere koji su učestvovali u frankofoniji.

JPEG

Više od dve stotine zvanica prisustvovalo je proslavi koja je bila u znaku muzike. Na otvaranju, gospođa Ambasador podsetila je prisutne da je „Frankofonija prozor otvoren ka čitavom svetu, zajednička snaga frankofone mreže koja pokreće i promoviše različitosti u kulturi i jeziku. Frankofonija je i način razmišljanja o odnosima u celom svetu, borbe protiv kulturne jednoobrazovnosti kao i razvijanja solidarnosti prema onima koji su blizu nas.“

JPEG

Vrhunac večeri bila je dodela nagrada za takmičenje u pravopisu (frankofoni diktat), koje je organizovao Francuski institut - kulturni i jezički operater Ambasade, zajedno sa katedrama francuskog univerziteta u Srbiji, kao i gimnazijama. Nagrade su osvojili:

-  1. mesto u kategoriji seniora: Jelena Stojanović iz Beograda i Marjam Reissi-Dehkordi iz Novog Sada
-  1. mesto u kategoriji juniora : Teodora Milović iz Čačka
Takođe, dobitnice nagrade na takmičenju za frankofonu pesmu, iz kategorije juniora i seniora, Maja Bulatović iz Prokuplja i Jovana Đorđević iz Niša, izvele su numere Lare Fabian „Ako ti ostane samo jedan prijatelj“ i „La Boem“ Šarla Aznavura.

JPEG

Iako je mesec frankofonije na izmaku, ona se i dalje svakoga dana u godini slavi u Nišu, Vrnjačkoj Banji, Kraljevu, Požarevcu, Zaječaru, Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu, Valjevu, Kuršumliji… zahvaljujući aktivnostima svih onih koji se bave francuskom kulturom i jezikom.

Objavljeno 07/06/2018

gore