Prijem povodom pedesetogodišnjice Jelisejskog sporazuma

U Francuskoj rezidenciji u Beogradu, 22. januara 2012. priređen je prijem povodom 50. godišnjice potpisivanja Jelisejskog sporazuma kojim je počela saradnja te dve zemlje.

Jelisejski sporazum potpisali su u Parizu 22. januara 1963. nemački kancelar Kondar Adenauer i francuski predsednik Šarl De Gol.

JPEG

Prijemu u rezidenciji ambasadora Francuske prisustvovali su predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, ministar kulture Republike Srbije Bratislav Petković, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin, državna sekretarka u Ministarstvu spoljnih poslova Vera Mavrić , državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Nikolić, pomoćnik ministra za evropske poslove, Duško Lopandić, predstavnici parlamenta, vlade, diplomatskog kora, nevladinih organizacija i brojne druge zvanice.

Ambasadori Francuske i Nemačke u Beogradu, Fransoa Gzavije Denio i Hajnc Vilhelm, izrazili su, svaki na svom jeziku i na jeziku onog drugog, želju da se Srbija uskoro pridruži Evropskoj uniji.

"Izražavam želju da se Srbija, kao istorijski deo Evrope u kojoj vlada pomirenje, uz pomoć Francuske, Nemačke i svih država članica, uskoro pridruži velikoj evropskoj porodici kojoj prirodno pripada", rekao je na srpskom jeziku ambasador Francuske, sa čime se složio i ambasador Nemačke Hajnc Vilhelm naglasivši: "da je Srbija deo Evrope i da EU ne bi bila potpuna bez Srbije."

"Mi, Nemačka i Francuska, želimo da sve zemlje na Balkanu prevaziđu neprijateljstva, postanu prijatelji i deo EU, koja je najveći mirovni projekat na svetu", rekao je on.

Ambasador Francuske Fransoa Gzavije Denio je na nemačkom jeziku naglasio da pomirenje Francuske i Nemačke, koje je donelo Evropi trajni mir, nije došlo samo po sebi, već da je bilo plod političke volje dveju zemalja.

Horovi francuske i nemačke škole su zatim izveli himnu Evrope, Betovenovu "Odu radosti", na oba jezika.

Objavljeno 25/01/2013

gore