Prijem u čast frankofonije

Mesec Frankofonije - mart - tradicionalno je proslavljen i ove godine u Srbiji nizom kulturnih i drugih dogadjaja i aktivnosti.

U Francuskoj rezidenciji u Beogradu tim povodom organizovan je prijem 26.marta 2013. godine za sve aktere Frankofonije kako bi prisustvovalli uručenju nagrada mladim pobednicima takmičenja u oblasti fotografije i frankofonog diktata.

Ambasador Francuske u Srbiji je zajedno sa gospodinom Goranom Aleksićem, pomocnikom Ministra inostranih poslova Republike Srbije, otvorio događaj.

Ambasadorka Republike Češke i predstavnici ambasada Švajcarske, Egipta i Bugarske dodelili su nagrade svojih zemalja pobednicima i tom prilikom su rekli nekoliko reči o frankofoniji. Podsetili su na veze svojih zemalja sa francuskim jezikom i zajedničke vrednosti koje članice Međunarodne organizacije Frankofonije dele, ali su i čestitali Srbiji na dinamici frankofonije u Srbiji, gde danas 130.000 mlađih i starijih uči francuski jezik. Među zvanicama je bilo mnogo profesora francuskog jezika kojima su se ambasadori zahvalili na uloženim naporima u korist širenja francuskog jezika.

Na kraju prijema, dve mlade učesnice takmičenja za najbolju frankofonu pesmu pevale su na francuskom kompozicije s kojima su učestvovale na takmičenju.

Objavljeno 29/03/2013

gore