Pripadnik srpske policije odlikovan francuskim ordenom [fr]

Dana 28.03.2017. Ambasador Francuske u Srbiji, gđa Kristin Moro, dodelila je medalju časti francuske policije višem inspektoru Milošu Anđiću. Ceremonija se odvijala u prisustvu Državne sekretarke u Ministarstvu unutrašnjih poslova, gđe Biljane Popović Ivković.

Orden, koji postoji od 1903. godine, nagrađuje policijske službenike nakon veoma uspešnih akcija ili 20 godina besprekorne službe. Od 1996. godine, dodeljuje se, izuzetno, stranim policijskim službenicima za posebne zasluge u službi.

JPEG

Ambasadorka je naglasila da je viši inspektor Anđić, koji je zaposlen u Sektoru za međunarodnu saradnju u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije od 2014. godine igrao veoma važnu ulogu u pregovaračkoj grupi zaduženoj za tehnički protokol, potpisan od strane Srbije i Francuske sa ciljem stvaranja bilateralne obaveštajne jedinice za borbu protiv trgovine oružjem.

Gđa Moro je pohvalila izuzetnu raspoloživost i profesionalizam dobitnika priznanja koji su doveli do finalizacije teksta protokola i omogućili njegovo usvajanje u septembru 2016, tokom posete premijera Aleksandra Vučića Parizu. Taj bilateralni sporazum omogućuje efikasnije organizovanje francusko-srpske policijske saradnje u borbi protiv trgovine oružja. Prvi rezultati bili su vidljivi već u februaru 2017. godine, kada je jedna grupa trgovaca oružjem uhapšena, a oružje zaplenjeno.

Državna sekretarka u tome je videla znak međusobnog prepoznavanja policijskih službenika koji se zajedno bore protiv savremenih bezbednosnih pretnji, kao i još jedno svedočenje o francusko-srpskom prijateljstvu između policija naše dve zemlje. Izrazila je posebno zadovoljstvo kvalitetom saradnje između Francuske i Srbije u borbi protiv terorizma i trgovine oružjem, cigaretama, narkoticima i umetničkim delima. Ističući da oružje proisteklo iz ilegalne trgovine može biti upotrebljeno uterorističkim akcijama, ocenila je stvaranje bilateralne obaveštajne jedinice za borbu protiv organizovanog kriminala i trgovine oružja veoma pozitivnim korakom.

Objavljeno 10/07/2018

gore