Pripreme za COP21: dva dana razgovora o klimatskim promenama u Srbiji

U društvu ministra poljoprivrede Srbije i zaštite životne sredine, stalnog predstavnika UNDP-a u Srbiji, šefa Delegacije Evropske unije, i ambasadora Nemačke, ambasador Francuske je pokrenula širok dvodnevni dijalog o klimatskim promenama u Srbiji u pripremi za COP 21 u Parizu. Ovaj značajan događaj je održan 5. i 6. oktobra u Beogradu u prisustvu više od 150 učesnika, predstavnika svih zainteresovanih strana u Srbiji uključenih u borbu protiv klimatskih promena.

JPEG

JPEG

Ministar Bogosavljević-Bošković želela je da naglasi sve inicijative Srbije u borbi protiv klimatskih promena, naročito mere koje su preduzete u pravcu rasta srpske privrede i zaštite životne sredine.

JPEG

Gđa Kristin Moro je sa svoje strane naglasila važnost uključivanja svih zainteresovanih strana, relevantnih lokalnih i ekonomskih institucija, ali i nevladinih organizacija i građana, ne samo da bi se omogućilo potpisivanje globalnog sporazuma u Parizu; već pre svega da bi se obezbedio uspeh ovog dugoročnog procesa koji je Srbija inicirala i koji će joj omogućiti da krene putem održive i zelene ekonomije.

Tokom ova dva dana, učesnici su mogli zajednički da razmišljaju o realističnim rešenjima koja će omogućiti ograničavanje emisije gasova sa efektom staklene bašte u Srbiji, i razmenili su mišljenja o razvoju ključnih ekonomskih sektora za očuvanje životne sredine i privredni rast zemlje. Bilo je razgovora i o politikama o klimatskim promenama i oni su pokazali da Srbija postupa u skladu sa preuzetim obavezama na svom putu ka integraciji u Evropsku uniju.

Uz podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF), ovu konferenciju je organizovalo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, i u saradnji sa Ambasadom Francuske u Srbiji.

publie le 02/03/2018

hautdepage