Prva poseta ambasadora Francuske gradu Nišu [fr]

Ova prva poseta ambasadora u Nišu omogućila je značajan razgovor o razvojnim perspektivama saradnje Niša i Francuske, uz podršku Francuskog instituta u Srbiji, kulturnog i obrazovnog rukovodioca Ambasade, ali i uz podršku grada Arla i departmana Žironde sa kojom je grad Niš vezan sporazumima o partnerstvu. Razgovor sa gradonačelnikom, gospodinom Darkom Bulatovićem, istakao je vitalnost francusko-srpske saradnje na jugu Srbije i odličnu saradnju sa ispostavom Francuskog instituta u oblasti obrazovanja i kulture.

Ambasador se potom obratio tokom svečanog otvaranja 12. Međunarodne konferencije katedri francuskog jezika, koju organizuje departman za francuski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Nišu. Tokom dva dana, istraživači iz desetak frankofonih zemalja su razgovarali o najboljim metodama didaktike nastave francuskog jezika i podelili su rezultate svog akademskog rada o frankofonoj književnosti i kulturi.

Ambasador je zatim, uz prisustvo gradonačelnika, imao zadovoljstvo da otvori interaktivnu izložbu France Emotion koju je kreirao Atout France i izložena je tokom novembra u Narodnoj biblioteci Stevan Sremac. Ovaj kulturni događaj organizuje se u okviru Digitalnog novembra, međunarodnog festivala digitalnih kultura koji će putovati širom Srbije. Ovo otvaranje je bilo prilika za ambasadora da se upozna sa glavnim kulturnim partnerima Francuskog instituta, kao i sa učenicima bilingvalnih odeljenja gimnazije Svetozar Marković.

Konačno, ambasador Francuske je posetio prostor Francuskog instituta Srbije u Nišu, čiji je izuzetno dinamičan tim proslavio 2019. godine 16. godina postojanja. Obećao je da će se uskoro vratiti u ovaj izuzetan grad.

publie le 12/11/2019

hautdepage