Putujuća izložba o porodičnim sećanjima na francusko-srpsko prijateljstvo [fr]

NAŠA ISTORIJA, NAŠA SEĆANJA

Porodična sećanja na oslobođenje Srbije i na francusko-srpsku vojnu i civilnu solidarnost

putujuća izložba | oktobar/decembar 2018.

Oslobođenje Srbije u 1918. i sećanje na taj događaj 2018. godine

Tokom septembra i oktobra 1918, proboj Solunskog fronta je omogućio odlučujuću ofanzivu saveznika prema Dunavu i Jadranskom moru i oslobođenje Srbije za samo mesec dana, posle izuzetno teških iskušenja kojima je bila izložena tokom četiri godine rata.

Jedan vek kasnije, oslobođenje Srbije od strane savezničkih vojski sa Solunskog fronta ostaje ukorenjeno u kolektivnom sećanju brojnih gradova u Srbiji, od Prokuplja do Beograda, preko Pirota ili Zaječara. Sećanje na srpske i francuske trupe, koje su činile najveći deo savezničkih snaga, i dalje je živo u velikom delu javnosti – i ono je predmet izložbe koju organizuje Francuski institut u Srbiji.

Putujuća izložba o sećanju na oslobođenje Srbije nastala je kao participativna izložba.

Jedan vek nakon događaja, brojne srpske porodice čuvaju sećanje na one koji su se borili za oslobođenje zemlje, na frontu ili u pozadinskim redovima. Mnoge priče svedoče o toj francusko-srpskoj solidarnosti, bilo da je ona:

- Vojna - kroz sećanje na srpsko povlačenje 1915, na osnaživanje srpske vojske uz francusku podršku, na zajedničke borbe i zajedničke patnje, kao i kroz sećanje na proboj fronta u jesen 1918. i na oslobođenje Srbije.

- Civilna – kroz sećanje na prihvat u Francuskoj, tokom Velikog rata, hiljada srpskih gimnazijalaca i studenata kako bi oni tamo nastavili svoje školovanje, kroz sećanje na to kako su srpski studenti, koji su odlazili u Francusku u mirnodopska vremena po znanje i inspiraciju, sledeći staze svojih starijih kolega, bili dočekani od strane svojih domaćina.

Izložba koju organizuje Francuski institut u Srbiji (IFS) oslanja se na tu zajedničku istoriju i posvećena je svedočenja koja su građani Srbije, naši savremenici, želeli da podele sa publikom. Izložba predstavlja porodična sećanja koja su se prenosila sa generacije na generaciju – to su priče i fotografije koje su nam građani Srbije poslali, u periodu od marta do juna 2018, a na poziv Francuskog instituta.

Informacije o oslobođenju gradova u Srbiji koje su izvojevale srpske trupe i francuska konjica su prikupljene uz podršku gradova koji će biti prvi domaćini ove izložbe – to su Pirot, Vranje, Negotin, Kladovo, itd.

Ova sećanja, koja se prenose sa kolena na koleno, iz generacije u generaciju, predstavljaju omaž onima koji su pali tokom Velikog rata. Jedinstvena po tome što se obraćaju i Srbiji i Francuskoj i predstavljaju zajedničko istorijsko blago naše dve zemlje, pomažu nam da bolje spoznamo našu zajedničku prošlost i doprinose da se gradi dalja budućnost francusko-srpskog prijateljstva.

Izložba će biti pred srpskom publikom od 3. oktobra 2018.

Putujuća izložba « Naša istorija, naša sećanja » će od 3. oktobra 2018. do kraja januara 2018, biti predstavljena u desetak gradova – a njihov spisak bi mogao da do kraja godine bude i duži:
Pirot : 3. oktobra
• Prokuplje : 8. oktobra
• Leskovac : 12. oktobra
• Niš : 20. oktobra
• Knjaževac : 26. oktobra
• Beograd : 1. novembra
• Kladovo : 20. novembra
• Negotin : 27. novembra
• Zaječar : 4. decembra
• Vranje : 11. decembra
• Šabac : 16. decembra (treba da se potvrdi)
• Kragujevac : treba da se potvrdi
• Novi Sad : treba da se potvrdi
• Zrenjanin : treba da se potvrdi

Ovu izložbu je realizovao Francuski institut u Srbiji uz podršku Misije za obeležavanje Stogodišnjice (Pariz), preduzeća Schneider Electric, kao i gradova i opština Vranje, Leskovac, Prokuplje, Niš, Pirot, Knjaževac, Zaječar, Negotin, Kladovo i Beograd.

Autori :

-Stanislav Sretenović, istoričar, naučni savetnik Instituta za savremenu istoriju (Beograd) – savetnik za istorijska pitanja

- Aleksandra Mirić, arhitekta konzervator (Niš) – saradnik na prikupljanju porodičnih svedočanstava
*
* *
*

Kontakt :
Sonja Filipović, zadužena za realizaciju projekta izložbe
sonja.filipovic@institutfrancais.rs
011 / 302 36 41 ili 302-36-41
www.institutfrancais.rs/velikirat

Objavljeno 01/11/2018

gore