Samit za Zapadni Balkan u Poznanju - saopštenje iz kabineta predsednika Vlade

Predsednik Vlade Francuske je 5. jula 2019. godine učestvovao na Samitu za zapadni Balkan u Poznanju, u okviru Berlinskog procesa. On je podsetio na pažnju koju Francuska posvećuje ovom regionu i predstavio novu francusku strategiju za zapadni Balkan koju je pokrenuo predsednik Republike Francuske, Emanuel Makron, na neformalnom samitu 29. aprila u Berlinu. Kako bi efikasnije podržala stabilizaciju i razvoj regiona, tom strategijom je predviđeno da Francuska bude više uključena u četiri oblasti:

- u ekonomski i društveni razvoj regiona, kroz delovanje francuske razvojne agencije, koja će prve godine uložiti sto miliona evra, a zatim još nekoliko stotina miliona evra u narednim godinama, posebno u projekte energetske i ekološke tranzicije;

- u bezbednost regiona, posebno kroz francusko-nemački projekat u borbi protiv trgovine vatrenim oružjem;

- u oblast pravosuđa, jačanjem saradnje u borbi protiv ekonomskog i finansijskog kriminala;

- u oblasti odbrane, postavljanjem francuskog generala na čelo vojnih operacija EUFOR / Althea u Bosni i Hercegovini i kroz nove projekte saradnje.

Strategiju će pratiti i jačanje političkog dijaloga. Predsednik Republike posetiće Srbiju sredinom jula, a premijer je zatražio od članova svoje vlade da intenziviraju bilateralne odnose sa svakom zemljom u regionu. Premijer je istakao francusku podršku jačanju regionalne saradnje na Balkanu, kroz Berlinski proces, konkretno ilustrovanu u Poznanju najavljenim novim infrastrukturnim projektima povezivanja regiona, napredovanjem u uspostavljanju regionalne ekonomske zone, rezultatima rada Regionalne kancelarije za saradnju mladih, novom "Zelenom agendom" Evropske komisije i predlogom za međuparlamentarni dijalog. Na kraju, premijer je pozvao zemlje regiona da ozbiljno pristupe prevazilaženju međusobnih nesuglasica i produbljivanju reformi koje su uslov za njihovu evropsku budućnost. On je pozdravio istorijski Prespanski sporazum koji je okončao spor između Grčke i Severne Makedonije koji je trajao četvrt veka.

publie le 09/07/2019

hautdepage