Saradnja između Nove Akvitanije i Šumadije [fr]

Delegacija, koju je predvodila direktorka agencije za međunarodnu saradnju Nove Akvitanije (čiji je glavni grad Bordo) boravila je u Srbiji 9. i 10. juna u uzvratnoj poseti; naime, delegacija Udruženja vinarija Šumadije boravila je u Bordou u novembru i decembru prethodne godine i učestvala na izložbi-VINITECH Sifel. Sporazum o saradnji je potpisan u Bordou 2. decembra 2016i odnosi se na unapređenje vinogradarstva i proizvodnje vina, razvoj oznake zastićenog geografskog porekla, obuku, kao i razvoj vinskog turizma.

JPEG

JPEG

Predstavnici Nove Akvitanije, u pratnji predstavnika ambasade, imali su susrete u Ministarstvu poljoprivrede i na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Oni su takođe posetili i Oplenac i Topolu.

U petak uveče, vinarije iz Šumadije imale su priliku da prestave svoja vina na prijemu u Ambasadi Francuske. U svom govoru, ambasadorka Moro istakla je da se saradnja između Nove Akvitanije i Šumadije u potpunosti poklapa sa ciljevima ambasade, a to su : razvoj ekonomske saradnje između Srbije i Francuske, i posebno, razvoj ruralnih područja, kao i podrška Srbiji da razvije poljoprivrednu proizvodnju koja je fokusiran na lokalno i na kvalitet. Ona je pozdravila to što su šumadijska vina zastupljena i predstavljena u novom Muzeju grada vina u Bordou, što im daje odličnu vidljivost i predstavlja izuzetnu odskočnu dasku za njihovo dalje promovisanje.

JPEG

JPEG

Objavljeno 10/07/2018

gore