Saradnja u borbi protiv HIV-a i diskriminacije. [fr]

Nakon Međunarodnog dana borbe protiv AIDS-a (1. decembra), Francuski institut u Srbiji je - u partnerstvu sa Ministarstvom zdravlja Srbije iInstitutom za javno zdravlje Batut, organizovao dvodnevne aktivnosti (4-5 decembar 2017) usmerene na jačanje informativnih i preventivnih oruđa u borbi protiv HIV-a i AIDS-a, kao i u borbi protiv diskriminacije osoba pogođeni virusom doprinoseći na taj način posredno i stvaranju srpske strategije u ovoj oblasti.

Na početku navedenih aktivnosti, dr Burdijona, direktora Nacionalne agencije za javno zdravlje www.santepubliquefrance.fr i Orelijena Bokama, predsednika udruženja AIDES https://www.aides.org/ primio je ministar zdravlja Republike Srbije, dr. Zlatibor Lončar, u prisustvu otpravnika poslova a.i. ambasade Francuske, gospodina Nikole Faja.

Nakon sastanka, otpravnik poslova istakao je svoje veliko zadovoljstvo postojećom bilateralnom saradnjom koja već više godina postoji u oblasti javnog zdravstva, uključujući prevenciju protiv svih vrsta raka. Takođe je naglasio načelnu podršku ambasade ministarstvu u tri oblasti:

  • prevencije raka uključujući obuku medicinskog osoblja;
  • borbe protiv diskriminacije osoba koje su zaražene HIV-om;
  • izrade plana prevencije i edukacije u oblasti zdravlja koji imaju za ciljnu grupu pre svega mlade.

Dr Burdijon je rekao da je veoma zadovoljan ovim prvim kontaktom i oduševljen saradnjom koja je potvrdila da su pitanja javnog zdravlja i prevencije HIV-a zajednički prioritet obe strane.

Kontakti koji su napravljeni tokom radionice u francuskom institutu između g Bokama i predstavnika srpskih udruženja koja se bore protiv HIV-a takođe mogu da dovedu do dugoročne akcije usmerene na prevenciju i borbu protiv diskriminacije, u evropskim okvirima, kao što je COALITION +.

Francuska je osnovala Inicijativu 5%, kojoj je Srbija pristupila ove godine. Inicijativa 5% predstavlja indirektni doprinos Francuske Svetskom fondu za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije. Tim budžetom, koji iznosi 18 miliona evra godišnje, upravlja Ministarstvo za Evropu i inostrane poslove. On ima za cilj da pruži tehničku podršku zemljama članicama i posmatračima Međunarodne organizacije frankofonije koje spadaju u primaoce Globalnog fonda, u razvoju, sprovođenju i praćenju grantova Fonda. Taj mehanizam bi se mogao iskoristiti i za podršku Srbiji.

PNG
Vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravlje batut, dr Verica Jovanović, Nikola Faj, dr Burdijon, B. Mije, ataše za saradnju u Ambasadi Francuske, dr Danijela Simić, epidemiolog i šef Odeljenja HIV i zaraznih bolesti u Institutu za javno zdravlje Batut.

PNG
Dr Burdijon, generalni direktor francuskog Instituta za javno zdravlje

PNG
G-din Orelijen BOKAM, predsednik AIDES-a

publie le 04/07/2018

hautdepage