Saradnja u oblasti odbrane [fr]

Od ponovnog uspostavljanja odnosa u oblasti odbrane između Francuske i Srbije 2004, uspostavljena je vojno-tehnička saradnja između naše dve zemlje i formalizovana 8. aprila 2011. sporazumom o strateškom partnerstvu.

JPEG

Značajna saradnja je bila u periodu između 2008. i 2012. u okviru organizacije i funkcionisanja oružanih snaga Srbije kroz prisustvo francuskih oficira kooperanata u oblasti ljudskih resursa (2006-2008), doktrine i obuke (2008-2012) i taktičke obuke na sredstvu za simulaciju (2010-2012). Prisustvo oficira kooperanata su pratile brojne studijske posete Francuskoj i kratkoročne ekspertske misije u Srbiji. Kada je reč o vojnim operacijama, nekoliko aktivnosti u okviru saradnje između oružanih snaga je realizovano (prvo srpsko učešće u jednoj operaciji Evropske unije bilo je organizovano sa Francuskom u okviru EUNAVFOR ATALANTA 2012. godine ).

Danas, partnerstvo u oblasti odbrane iznova potvrđeno zvaničnom posetom predsednika Makrona Beogradu u julu 2019, nastavlja se u oblasti politike odbrane u evropskom okviru, kroz razvoj struktura i kapaciteta koji je usmeren na povećanje nivoa interoperabilnosti, kroz vojno-tehničku saradnju sa operativnim ciljem (mirovne operacije pod mandatom Evropske unije i Ujedinjenih nacija), u oblasti vojne industrije i zajedničke kulture sećanja.

Nadovezujući se na predsedničku posetu, u Beogradu je 13. decembra u poseti boravila ministarka odbrane Florans Parli kako bi učvrstila francusko-srpsko strateško partnerstvo.

Za aktuelne informacije o misiji odbrane i francusko- srpskim odnosima u oblasti odbrane et de la relation franco-serbe de défense, molimo vas da pogledate sledeće rubrike :
"aktuelnosti i mediji" - odbrana ;
"aktuelnosti i mediji" - kultura sećanja i obeležavanje važnih događaja

publie le 14/04/2021

hautdepage