Sastanak g. Žan-Iv Ledrijana sa g. Ivicom Dačićem (20. februar 2018.) [fr]

Tom prilikom, dvojica ministara su izrazila želju za produbljivanjem odnosa saradnje i prijateljstva između Pariza i Beograda, gde će ministar uskoro otići u posetu u okviru komemorativnih svečanosti obeležavanja kraja Prvog svetskog rata.

Nakon što je Evropska komisija 6. februara objavila svoju Strategiju za Zapadni Balkan, g. Žan-Iv Ledrijan je želeo da iznova potvrdi privrženost Francuske, koju je izrazio predsednik Republike Francuske prilikom govora na Sorboni, u korist pristupanja zemalja Zapadnog Balkana reformisanoj Evropskoj uniji pošto ove zemlje ispune neophodne uslove.

Ministar za Evropu i spoljne poslove je podsetio da je dijalog između Beograda i Pristine koji se vodi pod pokroviteljstvom Evropske unije, od suštinske važnosti za trajnu stabilizaciju čitavog regiona i treba da dovede do potpune normalizacije između dve zemlje na osnovu sveobuhvatnog sporazuma.

Dvojica ministara su na kraju razgovarala o perspektivama Samita između Evropske unije i Balkana koji će se održati u Sofiji 17. maja. G. Ledrijan je izrazio želju da na njemu bude promovisana « pozitivna agenda » za Zapadni Balkan, zasnovana na konkretnim merama pomoći Evropske unije naporima vezanim za transformaciju koji se očekuju od država regiona u okrivu njihovog približavanja Evropskoj uniji.

Objavljeno 20/02/2018

gore