Sastanak u Parizu o borbi protiv trgovine oružjem na Balkanu [fr]

Prvi sastanak na visokom nivou francusko-nemačke inicijative o borbi protiv ilegalne trgovine vatrenim oružjem na Zapadnom Balkanu održan je 11. decembra 2018. u Parizu, a predsedavajući su bili ministar za Evropu i spoljne poslove Žan-Iv Le Drian i njegov nemački kolega Haiko Mas.

Pokrenuta krajem 2017, ova inicijativa ima za cilj da se bolje koordiniraju aktivnosti vlada u regionu i međunarodnih donatora kako bi se doprinelo stabilizaciji Zapadnog Balkana i jačanju evropske bezbednosti, posebno u vezi terorističkih pretnji.

Sastanak u Parizu je omogućio državama Zapadnog Balkana da izlože plan delovanja koji nameravaju da realizuju u okviru mape puta ove inicijative koja je usvojena prošlog leta na Samitu u Londonu. Sa svoje strane, međunarodni partneri su tom prilikom najavili nove mere tehničke podrške u oblasti suzbijanja ilegalne trgovine.

Na konferenciji, Srbiju koja je bila domaćin regionalnog koordinacionog sastanka inicijative 18. aprila ove godine, predstavljala je Gđa Biljana Popović-Ivković, državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova kao i ambasador Branimir Filipović, pomoćnik ministra spoljnih poslova zadužen za bezbednosnu politiku.

publie le 09/03/2023

hautdepage