Seminar u Nišu o zaštićenim oznakama geografskog porekla [fr]

U okviru francusko-srpske saradnje u domenu ruralnog razvoja, Ambasada Francuske i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije pozvali su proizvođače i predstavnike lokalnih vlasti da dođu u Niš 8. novembra 2016. godine, kako bi razgovarali o francuskom iskustvu u vezi sa zaštićenim oznakama geografskog porekla (IGP). Ove oznake omogućavaju prepoznavanje oznaka kvaliteta i porekla proizvoda kroz proces njihove valorizacije, a u cilju promovisanja lokalnog nasleđa.

JPEG

Uz podršku dva francuska stručnjaka francuskog Ministarstva poljoprivrede, prehrambene industrije i šumarstva, kao i Poljoprivredne komore francuske oblasti Izer, i Interprofesionalnog udruženja proizvođača oraha iz Grenobla, 90 učesnika iz cele Srbije zajednički je razmatralo značaj uloge koju zaštićene oznake geografskog porekla imaju u ekonomskom razvoju jedne oblasti i u razvoju kvalitetne poljoprivredne proizvodnje.

Vođeni su razgovori o potrebi da se povežu svi akteri iz istog sektora, o teškoćama u određivanju neophodnih uslova koje treba ispuniti, kao i o značaju zaštićenih oznaka geografskog porekla u poboljšavanju prihoda poljoprivrednih proizvođača. Po ugledu na aktivnosti koje su realizovane u Francuskoj, ovaj susret je omogućio da se pruži podrška u određivanju potrebnih koraka koje proizvođači treba da preduzmu kako bi dobili oznaku o kvalitetu ili geografskom poreklu.

Saradnja između Francuske i Srbije u poljoprivredi je deo podrške Srbiji u njenom putu ka pristupanju Evropskoj uniji, posebno radi uspešne implementacije poglavlja 11 pregovaračkog procesa.

publie le 24/11/2016

hautdepage