Seminar za pripremu studenata iz Srbije za odlazak na univerzitetsku 2015-2016 godinu u Francusku

Uoči početka univerzitetske godine koja je po svemu specijalna za nekih šezdeset studenata iz Srbije, Francuska ambasada i Francuski institut u Srbiji pozvali su nove studente na seminar pripreme za odlazak u Francusku. Seminar je otvorila gospođa ambasador koja je pohvalila njihovu izuzetnost i motivisanost. Uz nju je bio i gospodin Nenad Borovčanin, državni sekretar Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, koji je mladima poželeo puno uspeha u studiranju. Posebno je podvukao živu snagu i bogatstvo koje oni predstavljaju za Srbiju. Ambasadorka i državni sekretar izrazili su ubeđenje da je mobilnost studenata dodatna vrednost danas jer je iskustvo u inostranstvu značajan adut za budući profesionalni život.

JPEG

JPEG

JPEG

JPEG

Francuska je, posle SAD i Velike Britanije, treća zemlja u svetu po broju stranaca koji studiraju u toj zemlji a prva je ne anglofona zemlja: u Francuskoj studira 300.000 stranih studenata, što predstavlja 12% ukupnog broja studenata u Francuskoj. Iz Srbije godišnje studira oko 650 mladih.

Seminar je okupio dve grupe studenata:
30 stipendista koji odlaze u Francusku da nastave svoje studije na nivou master 2 ili ko-doktorata ;
30 gimnazijalaca koji odlaze na prvu godinu studija u Francusku.
Ovaj seminar približio je studentima administrativne procedure koje moraju da prođu prilikom dolaska u Francusku i omogućio im da čuju brojne savete kako bi što bolje pripremili svoj boravak i ostvarili uspeh na studijama, između ostalog zahvaljujući i razmeni mišljenja sa srpskim studentima koji su imali iskustvo studiranja u toj zemlji.
Ove jeseni, pored 30 prisutnih stipendista, u Francusku na studiranje krenuće i stipendisti Fonda za mlade talente odabrani u okviru procedure Dositeja Ministarstva omladine i sporta Srbije. Od potpisivanja ovog sporazuma između Francuske i Srbije, pre dve godine, 28 francusko-srpskih stipendija dodeljeno je izuzetno talentovanim studentima.
Radi se dakle o ukupno pedesetak stipendija koje Ambasada Francuske i Francuski institut u Srbiji dodeljuju godišnje studentima u Srbiji.

Objavljeno 09/04/2018

gore