Služba za unutrašnju bezbednost [fr]

Funkciju šefa Službe za unutrašnju bezbednost obavlja glavni policijski savetnik, ataše za unutrašnju bezbednost. Njegov pomoćnik je oficir za vezu zadužen prevashodno za imigraciona pitanja.

Ataše za unutrašnju bezbednost (ASI)

Savetnik Ambasadora za sva pitanja u vezi sa unutrašnjom bezbednošću kao i pitanja različitih službi Ministarstva unutrašnjih poslova, on održava i koordiniše bilateralnom saradnjom po pitanju bezbednosti i upravljanja kao i multilateralnu saradnju, pre svega u tehničkom, operativnom i institucionalnom aspektu. Ataše za unutrašnju bezbednost poseduje diplomatski status i sprovodi saradnju koju definiše Ministarstvo unutrašnjih poslova a koja je povezana sa generalnim orijentacijama naše spoljne politike. Privilegovani sagovornik lokalnih vlasti policije, žandarmerije ili službi civilne zaštite, Ataše za unutrašnju bezbednost je, na svojoj funkciji u inostranstvu, predstavnik skupa Ministarstva unutrašnjih poslova. On predlaže i sprovodi programe saradnje, učestvuje u misijama pomoći domaćoj francuskoj zajednici i doprinosi, svojim delovanjem, unutrašnjoj bezbednosti u Francuskoj.

Misije Službi za unutrašnju bezbednost (SSI)

Nadležan za Srbiju i Crnu Goru, Atašeu za unutrašnju bezbednost pomaže Oficir za vezu i asistent-prevodilac. Njegovi zadaci čine da služba razvija razmene operativnih informacija sa policijom države u kojoj borave, pre svega po pitanju internacionalnog kriminala (iregularne imigracije, organizovani kriminal, terorizam, trgovina narkoticima, oružjem i trgovina ljudima...). Usko sarađuje sa Vojnim tehničkim pomoćnikom zaduženim za borbu protiv malokalibarskog i lakog oružja iz ekspertske Kancelarije za bezbednost u jugoistočnoj Evropi sa sedištem u Beogradu i pruža podršku Sudiji za vezu u okviru izvršavanja medjunarodne pravne pomoći. On takođe podržava i promovisanje francuske industrije u domenu bezbednosne opreme i uzima učešće u akcijama pomoći domaćoj francuskoj zajednici u uskoj saradnji sa Konzulatom. Svojom svakodnevnom aktivnošću ili u pripremi bilateralnih ili multilateralnih sporazuma o saradnji, Služba za unutrašnju bezbednost direktno doprinosi unutrašnjoj bezbednosti u Francuskoj.

Služba koja zavisi do Direkcije za međunarodnu saradnju pri Ministarstvu unutrašnjih poslova

Osnovana 01.09.2010.godine, Direkcija za međunarodnu saradnju (DCI) je zajednička direkcija policije i nacionalne žandarmerije, koja okuplja policijske službenike i žandarme i sprovodi međunarodnu strategiju Ministarstva unutrašnjih poslova. Ti policijski službenici i žandarmi obezbeđuju, svojim prisustvom u državi u kojoj rade, mrežu policijske saradnje koja je jedinstvena u svetu, kako po broju otvorenih kancelarija tako po velikom broju akcija koje pokrivaju.

Kako bi se bolje suočili sa različitim pretnjama koje se rađaju van naših granica kao što je terorizam, međunarodni organizovani kriminal, trgovina narkoticima ili oružjem, iregularne imigracije, visokotehnološki kriminal, saradnja između država mora da se naglasi. U cilju sprovođenja i bilateralne i multilateralne saradnje, Francuska može da se osloni na svoju mrežu Službi za unutrašnju bezbednost raspoređenu u 74 ambasade. Ova mreža, koju čini 300 policijskih službenika ili žandarma, pokriva više od 150 zemalja.

Radeći na razvoju saradnje između Francuske i njihove države u kojoj rade, vojni službenici i francuski funkcioneri iz Direkcije za međunarodnu saradnju brinu se o zaštiti raseljenih francuskih državljana kao i o zaštiti interesa Francuske. Njihov rad stremi ka korisnosti za unutrašnju bezbednost.

Korisni linkovi

U Francuskoj :
Ministarstvo unutrašnjih poslova

U Srbiji :
Ministarstvo unutrašnjih poslova

Kontakt podaci :
Pariska 11
011/ 302 35 69
11000 Beograd
Mejl adresa : sctip.belgrade-amba@diplomatie.gouv.fr

publie le 05/06/2020

hautdepage