Srbija i Frankofonija - jačanje međusobnih veza [fr]

G. Nikola Faj, otpravnik poslova a.i, prisustvovao je 8. novembra 2017. godine seminaru najvišeg nivoa o frankofoniji u Srbiji, koji je organizovalo Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije u Palati Srbije.

Seminar je zvanično otvorio prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije, gospodin Ivica Dačić, koji je zvanično objavio da je Srbija spremna da preduzme neophodne korake kako bi postala punopravna članica Međunarodne organizacije frankofonije.

Seminar je omogućio konstruktivan razgovor ambasadora zemalja članica Međunarodne organizacije za frankofoniju – OIF (posmatrača i punopravnih članica), predstavnica OIF, gđe Kumari Radžešri Dirpalsing, programske direktorke i direktorke za strateški razvoj i gđe Renie Jotove, direktorke regionalnog predstavništva OIF za Centralnu i Istočnu Evropu u Bukureštu, kao i predstavnika obrazovnih organizacija, udruženja i predstavnika akademske zajednice frankofonije u Srbiji. Teme o kojima je bilo reči bile su: politička i ekonomska frankofonija, frankofonija zajedničkih vrednosti i globalnih izazova (jednakost polova, borba protiv klimatskih promena), ali i frankofonija u kulturi i obrazovanju, kroz aktivnosti Francuskog instituta u Srbiji, operatera ambasade Francuske za kulturu i francuski jezik, sve ono što predstavlja suštinu zalaganja Francuske u cilju promovisanja multilateralizma.

publie le 20/11/2017

hautdepage