Srbija na putu ka zelenoj ekonomiji [fr]

Francuski institut u Srbiji ugostio je 30. novembra 2016. godine panel diskusiju u organizaciji Centra za međunarodne javne politike iz Beograda. Ova diskusija okupila je više od šezdeset studenata, najvećim delom sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, uz učešće gospodina Aleksandra Antića, ministra rudarstva i energetike Republike Srbije, g-đe Kristin Moro, ambasadora Francuske u Srbiji, g-đe Danijele Božanić, šefa Odseka za klimatske promene ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i gđe Ane Vuković, profesora Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

JPEG

Razgovaralo se o obavezama i napretku Srbije u borbi protiv klimatskih promena i u sprovođenju sporazuma iz Pariza koji je stupio na snagu 4. novembra 2016. godine, a koji bi Srbija trebalo da ratifikuje u prvoj polovini 2017. godine.

Srbija je preuzela veliki broj obaveza na osnovu ovog sporazuma i, kao što je napomenuo ministar Antić, značajne investicije u iznosu od 200 miliona evra su već realizovane. Kako je udeo obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji u Srbiji trenutno 22%, ministar je istakao značaj razvoja biomase kao čistog izvora energije kako bi se postigao cilj od 27% obnovljivih izvora energije do 2020. godine. U tom kontekstu je pomenuo nedavno otvorenu prvu fabriku biomase u Zrenjaninu. Ministar je podvukao posvećenost Srbije zelenoj privredi i energiji koje su, po njegovom mišljenju, "budućnost Srbije i srpskih sela".

Na pitanje o vodećoj ulozi Francuske u borbi protiv klimatskih promena i modela koje bi Srbija mogla da preuzme, ambasadorka Francuske je istakla značaj zakona o energetskoj tranziciji koji je usvojen 2015. godine u Francuskoj. Navela je primere nedavnih mera u cilju zabrane upotrebe plastičnih kesa koje zagađuju zemljište i morske ekosisteme. Dodala je i da je "na građanima da naprave ekološki odgovorne izbore u cilju promovisanja zelene ekonomije".

Godinu dana nakon COP21, sastanak je naglasio napredak Srbije u ovoj važnoj oblasti i pokazao je da je građanska svest u zemlji o ovoj problematici sve jača.

publie le 14/12/2016

hautdepage