Srbija priprema globalnu strategiju za klimu! [fr]

U okviru nedelje klimatske diplomatije, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije i Delegacija Evropske unije u Srbiji organizovali su u utorak, 13. septembra konferenciju povodom započinjanja prvih aktivnosti na strategiji za klimu u Srbiji, finansiranih iz Evropskih fondova IPA (1 milion evra).

JPEG

Ovo je veliki korak za Srbiju u borbi protiv klimatskih promena: Ambasador Francuske u Srbiji naglasila je da će ova strategija omogućiti sprovođenje obaveza koje je Srbija preuzela učešćem u COP21, u skladu sa evropskim propisima. Strategija će biti sveobuhvatna i uključivaće sva relevantna ministarstva, kao što je naglasio gdin Antić, ministar rudarstva i energetike.

On je ponovio posvećenost Vlade Srbije smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte, razvijanju obnovljivih izvora energije i promovisanju bolje energetske efikasnosti. Ove akcije su neophodne za razvoj održive ekonomije u Srbiji, zelene ekonomije koja će u isto vreme doprinositi kako razvoju zemlje tako i povećanju kvaliteta života građana Srbije.

JPEG

JPEG

Ovaj napredak dešava se u trenutku kada Srbija planira da ubrza proces ratifikacije Sporazuma iz Pariza, što je pravac kojim je gđa Kristin Moro, ambasador Francuske, pozvala srpsku vladu da krene, i koji je suštinski način da se doprinese globalnim naporima za stupanje na snagu Pariskog Sporazuma, koji je Francuska ratifikovala 15. juna ove godine.

Na kraju su Majkl Devenport, ambasador Evropske unije, i gospođa Moro oboje iskoristili ovaj susret da podsete da "vlade nisu jedini akteri u borbi protiv klimatskih promena: dobrovoljne inicijative su ključne bi se doprinelo smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte. "

Objavljeno 15/09/2016

gore