Stipendisti francuske vlade iz Srbije za skolsku 2013/2014

Ambasador Francuske u Srbiji, gospodin Fransoa-Gzavije Denio, primio je 11. juna u Rezidenciji 28 novih stipendista francuske vlade.

JPEG

Tim povodom potpisan je sporazum sa Ministrom omladine i sporta, gospođom Alisom Marić, o zajedničkom finansiranju stipendija koje dodeljuje Fond za mlade talente Ministarstva omladine i sporta i Francuskog instituta.

JPEG

Potpisan je i ugovor o saradnji sa preduzećem Michelin-Tigar Tyres za drugi program zajednički finansiranih stipendija.

Zahvaljujući ovim sporazumima, veći broj mladih Srba moći će da koristi finansijsku pomoć radi nastavka studija u Francuskoj.

Francuski institut u Srbiji dodelio je 28 stipendija za master 2 i doktorate u komentorstvu srpskim studentima koji žele da nastave svoje studije u Francuskoj u univerzitetskoj 2013-2014 godini. Ovim stipendijama pridruziće se i zajednički finansirane stipendije sa Ministarstvom omladine i sporta i jedna zajednički finansirana stipendija sa grupom Michelin-Tigar Tyres.

Od 1999. godine, 241 srpski student imao je dugoročnu stipendiju francuske vlade. Na osnovu nedavnog istraživanja koje je sproveo Francuski institut u Srbiji, 94% stipendista bilo je zadovoljno ili veoma zadovoljno svojim boravkom u Francuskoj. Dve trećine danas živi i radi u Srbiji, a 75% ispitanih stipendista sačuvalo je veze sa Francuskom, a da nije reč o turističkim kontaktima.

Za više informacija :

-  profil novih stipendista

Word - 277 ko
(Word - 277 ko)

-  sinteza istraživanja o bivšim stipendistima

Word - 625 ko
(Word - 625 ko)

Linkovi :

http://www.mos.gov.rs/srl/vesti/potpisan_ugovor_o_saradnji_fonda_za_mlade_talente_republike_srbije_sa_ambasadom_republike_fran

http://www.tanjug.rs/news/90045/deals-on-grants-for-serbian-students-in-france-inked.htm

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Dru%C5%A1tvo/1340908/Zajedni%C4%8Dko+finansiranje+studija+u+Francuskoj.html

Video snimak :

http://www.sportnetwork.rs/play/56232/mos-i-ambasada-francuske-potpisali-ugovor-o-saradnji

Objavljeno 14/06/2013

gore