Stogodišnjica Prvog svetskog rata : Solunski front

Državni sekretar i njegova delegacija posetili su prethodnih dana Solun gde su odali počast vojnicima sahranjenim na srpskom vojnom groblju, zatim Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji. Nakon Beograda, uputili su se u Rumuniju.

JPEG

JPEG

Tokom ovog putovanja, u pratnji g. Todeskinija bili su g. Filip Diron, poslanik iz Kalvadosa, g. Dominik Baji, Senator iz Severa i g. Žan-David Sio, poslanik iz Buš di Rona
G. Todeskini se sastao sa savetnicima predsednika Republike, gospodom Radoslavom Pavlovićem i Ivanom Mrkićem, sa Draganom Popovićem, državnim sekretarom zaduženim za stare ratnike pri Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, i sa g. Zoranom Đorđevićem, državnim sekretarom pri Ministarstvu odbrane. Tokom ovih sastanaka istaknuto je sećanje na Prvi svetski rat i francusko-srpsko prijateljstvo osnaženo tokom ovog perioda, kao i obaveza da se ovo sećanje prenese na mlade ljude.

Nakon ručka tokom koga se susreo sa brojnim akterima očuvanja ovog francusko-srpskog sećanja, državni sekretar je sa delegacijom posetio Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, a nakon toga Francusko vojno groblje u Beogradu. Ceremonija polaganja venaca koja je uveličana horom Francuske škole, održana je u prisustvu g. Popovića i nekoliko srpskih udruženja potomaka starih ratnika.

JPEG

JPEG

JPEG

Predavač po obrazovanju, g. Todeskini je želeo da se susretne na temu sećanja sa učenicima Francuske škole u Beogradu i dvojezičnog odeljenja škole „Vladislav Ribnikar“. Državni sekretar je takođe posetio izložbu „Srbija 1914“ u Istorijskom muzeju Srbije kroz koju su ga vodili direktorka muzeja gospođa Dr. Dušica Bojić i prof Dr. Dušan Bataković, direktor Instituta za Balkanske studije i nekadašnji ambasador u Parizu. Poseta je završena večerom sa više visokih srpskih ličnosti.

publie le 15/06/2020

hautdepage