Stogodišnjica prisajedinjenja Vojvodine Srbiji [fr]

Pre jednog veka, na kraju Prvog svetskog rata, Vojvodina je prisajednjena Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. Frederik Mondoloni, ambasador Francuske u Srbiji, kao i delegacija Veća departmana Val Doaz (Pariska regija), prisustvovali su zvaničnim proslavama 24. i 25. novembra 2018. godine, koje su održane u prisustvu premijerke Ane Brnabić i predsednika Republike Aleksandra Vučića.

JPEG - 55.5 ko

Photo: Novosti

JPEG - 188.4 ko

Predsednik pokrajinske vlade, Igor Mirović, primio je 24. novembra delegaciju departmana Val Doaz, predvođenu Filipom Suerom, prvim potpredsednikom Veća departmana, kao i ambasadora Francuske. Ekonomska, univerzitetska i kulturna saradnja između Vojvodine i departmana Val Doaz formalizovana je istog dana potpisivanjem pisma o namerama.

JPEG - 78.5 ko

Ambasador Francuske posetio je i spomen-zbirku Pavla Beljanskog koja je domaćin izložbe posvećene slikaru Milanu Konjoviću (1898/1993), koji je bio privilegovana spona između francuskih i srpskih umetničkih scena.

JPEG - 239.6 ko

Vojvodina, čije bogatstvo predstavlja i njena kulturna i jezička raznovrsnost, jedno je od najdinamičnijih područja Srbije i domaćin je nekoliko važnih francuskih investicija u oblasti finansija i usluga, prehrambene i prerađivačke industrije. Francuska je takođe prisutna u Vojvodini kroz ogranak Francuskog instituta u Srbiji, koji postoji u Novom Sadu od 2004. godine kako bi podržao nova partnerstva sa Francuskom u kulturi i obrazovanju.

Objavljeno 29/11/2018

gore