Stogodišnjica spasavanja srpske vojske na Krfu [fr]

Brojna francuska delegacija predvođena ambasadorkom Francuske u Srbiji, učestvovala je na Krfu u obeležavanju stogodišnjice spasavanja srpske vojske .

Svečanom obeležavanju stogodišnjice spasavanja srpske vojske na Krfu, koje se odigralo između januara i aprila 1916. prisustvovao je predsednik Srbije, NJ.E.G. Tomislav Nikolić. Nakon ukrcavanja na albanskoj obali, srpska vojska je, potpuno iznurena, prebačena italijanskim, francuskim i britanskim brodovima na ostrvo Krf. Tamo ih je prihvatila francuska misija na čelu sa generalom Pijarionom de Mondezirom i pružila im hranu, negu i lečenje, da bi ih oporavljene u potpunosti opremila i naoružala kako bi bila spremna da krene na Solunski front..

JPEG

Ambasadorka Francuske, Kristin Moro, prisustvovala je ceremoniji na Krfu na čelu brojne delegacije iz svoje zemlje, u kojoj su, između ostalih, bili i vojni izaslanik, potpukovnik Olivije Ruane, članovi misije odbrane ambasade u Atini, pukovnik Rišar Kolman i major Izabela Mišel, počasni konzul Francuske na Krfu, Rozadenija Karamutsu, kao i predstavnici brojnih asocijacija koje je predvodio predsednik Memorijala Istočnog fronta i predstavnik Ministarstva odbrane Francuske, admiral u penziji Anri Lakaj.

Odazvavši se pozivu predsedništva Republike Srbije da učestvuje u komemorativnoj svečanosti, francuska delegacija je položila venac na mauzolej na ostrvu Vido – koje je prihvatilo bolesne i ranjene vojnike srpske vojske – i pridružila se odavanju počasti preminulim srpskim vojnicima koji su, bez mogućnosti da dobiju pravi grob, spušteni u more, u «plavu grobnicu».

JPEG

Francuska delegacija takođe je prisustvovala otvaranju stalne postavke izložbe "Srbi na Krfu" u Srpskoj kući, kao i projekciji dokumentarnog filma koji je na tu temu realizovala Radio televizija Srbije. Tokom prijema, na završetku dana, ambasadorka se obratila srpskim vlastima kako bi im uputila poruku ministra odbrane Republike Francuske, Žan-Iva Le Driana, u kome je posebno istaknut značaj koji je francuska pomoć srpskoj vojsci posle povlačenja1916. imala za nastanak čvrstog francusko-srpskog prijateljstva, i da je upravo to jako francusko-srpsko prijateljstvo i danas veliki izvor nadahnuća za suočavanje sa izazovima savremenog doba.

JPEG

JPEG

publie le 25/04/2018

hautdepage