Studenti iz devet zemalja raspravljali su u Beogradu o svojim očekivanjima vezanim za Evropsku uniju [fr]

Think-tank EuropaNova i Ambasada Francuske, kao i veliki broj partnera iz akademske zajednice, organizovali su u sredu 5. decembra 2018. godine u Beogradu susret-debatu između studenata koji dolaze iz devet zemalja kako bi razgovarali o budućnosti Evropske unije.

Ove susrete otvorili su Frederik Mondoloni, Ambasador Francuske u Srbiji, i Deni Simono, predsednik udruženja EuropaNova.

Ovaj susret, koji je organizovan u vidu rasprave i debate, omogućio je razgovore o različitim tematikama kao što su zajednički interesi između Srbije i Evropske unije, nesigurnosti koje danas postoje o budućnosti evropske konstrukcije i kako izgraditi zajedničku budućnost na evropskom kontinentu. Sve ove diskusije odvijale su se u duhu evropskog zajedništva, univerzitetske saradnje i promovisanja frankofonije.

Ovaj susret nije bio samo razmena o Evropi, bio je to i susret između mladih Srba, Bugara, Francuza, Španaca, Rumuna, Gruzina, Rusa i Grka koji studiraju u Beogradu, Bordou, Parizu ili Sofiji. Na taj način, ovoj publici je pružena prilika da tokom jednog popodneva razmenjuje mišljenja o Evropi, sa pozitivnih i negativnih aspekata, kao i da formuliše preporuke.

Osnovne preporuke bile su : veći razvoj razmena putem programa kao što je Erasmus, ali koji bi bio proširen na profesionalno okruženje, promovisanje francusko-nemačkog modela pomirenja, kao i promovisanje učenja stranih jezika od najmlađeg uzrasta. Studenti su takođe insistirali na potrebi da se bolje artikuliše promovisanje evropskih vrednosti, na konsolidaciji pravne države, na odbrani pluralizma u medijima, na poštovanju suvereniteta zemalja članica kao i zemalja kandidata.

Studenti i predstavnici akademske zajednice koji su učestvovali u ovim konsultacijama imali su priliku i da posete Residenciju Ambasade Francuske i da u tom zdanju značajnog istorijskog nasleđa nastave svoje prijateljske i angažovane razgovore.

publie le 11/12/2018

hautdepage