Studije u Francuskoj : priprema ovogodišnjih studenta iz Srbije za odlazak u Francusku [fr]

Svake godine oko 750 srpskih studenata studira u Francuskoj. Ambasada Francuske i Francuski institut u Srbiji dodeljuju oko 50 stipendija za studije nivoa master 2 i doktorata (ukupno za sve vidove finansijske podrške).

U okviru konkursa za dobijanje stipendije Vlade Francuske za 2018/2019. godinu, od 75 pristiglih kandidatura za nivo studija master 2 i doktorata u komentorstvu:
• 48 kandidata od 49 pozvanih došlo je na razgovor za stipendiju;
• 23 studenta dobilo je stipendiju Vlade Francuske, kojima se priključuje i 5 studenata koji već imaju stipendiju za 2. i 3. godinu doktorata u komentorstvu;
• 12 studenata nalazi se na listi čekanja

Dakle, ukupno 28 stipendista Vlade Republike Francuske će u akademskoj 2018-2019. godini otići u Francusku na studije Master 2 i doktorata u komentorstvu. Ove pune stipendije pokrivaju troškove administrativnog upisa, zdravstvenog osiguranja i života u Francuskoj. Sve studijske oblasti su obuhvaćene, mada je prioritet dat studentima naučnih i tehničkih oblasti (48% stipendista).

U okviru pripremnog seminara pred odlazak na studije u Francuskoj, koji je organizovan 29. juna 2018. godine, studenti i stipendisti, imali su priliku da razgovaraju sa zaposlenima u Francuskom institutu, Agenciji Campus France Serbie, konzulatu ambasade Francuske, kao i sa bivšim stipendistima Vlade Francuske, članovima mreže France Alumni Serbie. Ambasador Francuske u Srbiji, g. Frederik Mondoloni i državna sekretarka u Ministarstvu prosvete nauke i tehnološkog razvoja, gđa Ana Langović-Milićević, dali su završnu reč i čestitali dobitnicima stipendije Vlade Francuske na uspehu.

Objavljeno 04/07/2018

gore