Studijska poseta INHESJ Beogradu [fr]

Delegacija koju je činilo 110 polaznika Nacionalnog instituta za visoke studije bezbednosti i prava (INHESJ), predvođena direktorkom, gđom Elen Kazo-Šarl, posetila je Beograd od 16. od 18. maja 2018.godine.

PNG

Cilj ovoga putovanja bio je da polaznici steknu bolji uvid u pitanja bezbednosti i pravde u Srbiji i ilustruju stečena znanja i potom urade komparativne analize francuskog pravnog i bezbednosnog sistema i uvide kako se Srbija priprema za pridruživanje Evropskoj Uniji po ovim pitanjima.

Seminar je otvorio ambasador Francuske u Srbiji, g. Frederik Mondoloni, u prisustvu potpredsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova, g. Nebojše Stefanovića koji je ovom prilikom podsetio na kvalitet razvijene policijske saradnje između Francuske i Srbije.

PNG

Tokom ove posete, razmatrani su bezbednosni i pravni izazovi na konferencijama koje su okupile francuske i srpske predstavnike koji su imali prezentacije o lokalnim politikama vezanim za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Delegacija je takođe prisustvovala i pokaznoj vežbi na poligonu za trening Specijalne antiterorističke jedinice koja je prikazala simulacije otmica i terorističkih napada.

PNG

Takođe, gđa Nataša Vučković, državni poslanik i predsednica parlamentarne grupe francusko-srpskog prijateljstva, predstavila je delegaciji srpsku politiku vezanu za evropske integracije, posebno u oblasti unutrašnje bezbednosti i obimnih reformi koje su vezane za preuzimanje pravnih tekovina EU.

Studijska poseta, koju je organizovao Regionalni ataše za unutrašnju bezbednost koji boravi u Zagrebu, a u saradnji sa službama ambasade Francuske u Beogradu, počela je u Hrvatskoj a završila se u Srbiji i trajala je ukupšno šest dana.

publie le 10/07/2018

hautdepage