Susret srpskih studenata sa francuskim univerzitetima

U saradnji sa Campus France, francuskom agencijom koja se bavi promocijom visokog školstva u Francuskoj, Francuski institut u Srbiji organizovao je 4. novembra, u Rektoratu Univerziteta u Beogradu, sajam gde su srpski studenti mogli da dobiju sve korisne informacije o studijama u Francuskoj i frankofonim programima na Balkanu.

JPEG

Ambasador Francuske u Srbiji, gospođa Kristin Moro, posetila je štandove i obišla ustanove učesnike sajma koji su tokom čitavog dana informisali oko 700 studenata. Budući da je studentska mobilnost jedan od prioriteta Ambasade, Ambasador Francuske je istakla raznovrsnost učesnika koja svedoči o mnoštvu programa koje studenti mogu da biraju poput: visokih škola za političke nauke, inženjerskih škola, studijskih programa iz oblasti prava, menadžmenta, književnosti, humanističkih nauka i kulture, strukovnih diploma, itd.

JPEG
JPEG

Pošto Francuska želi da primi još više srpskih studenata, Ambasador Francuske je podvukla značaj ove manifestacije koja omogućava srpskim studentima da bolje shvate dobru poziciju Francuske, 3. zemlje na svetu po broju inostranih studenata : pored izuzetnosti studijskih programa, Francuska nudi kvalitetne studije, po niskoj ceni (upisne takse od nekoliko stotina evra na 75 državnih univerziteta), i pruža inostranim studentima ista socijalna prava kao i mladim Francuzima.

Spski studenti posebno su pohvalili tematska predavanja, kojima su mogli da prisustvuju tokom čitavog dana, o mogućim studijskim programima iz sledećih oblasti : tehničkih i primenjenih nauka, prava – političkih nauka – ekonomije i menadžmenta, kao i humanističkih, društvenih nauka i francuskog jezika. Mogli su da postave pitanja i da bolje sagledaju mogućnosti za narednu akademsku godinu. Imali su priliku i da odslušaju posebna predavanja o mogućnostima finansiranja svojih studija kao što su program Erasmus + ili programi Frankofone univerzitetske agencije (AUF). Mogli su da otkriju i mogućnosti za stipendije Vlade Republike Francuske, pošto su tom prilikom Ambasada Francuske i Francuski institut u Srbiji pokrenuli novu kampanju za dodelu stipendija za univerzitetsku 2016-2017. godinu, koja traje do 9. marta 2016. godine.

publie le 09/04/2018

hautdepage