Svečano obeležavanje oslobođenja grada Zaječara

Gospođa Kristin Moro, ambasador Francuske u Beogradu, posetila je 19. oktobra 2015. Zaječar i prisustvovala svečanostima kojima je obeleženo oslobođenje grada 1918. u kome su učestvovale francuske trupe.
Gospođa ambasador je pri dolasku najpre posetila Skupštinu opštine Zaječara gde su je primili gradonačelnik, gospodin Velimir Ognjenović, i predsednik Skupštine opštine, gospodin Saša Mirković. Predstavnici gradskih vlasti su tom prilikom izrazili želju da se ojačaju veze sa Francuskom kroz projekat bratimljenja grada Zaječara i jednog francuskog grada.
JPEG
Ambasadorka sa gospodinom Sašom Mirkovićem, predsednikom Skupštine opštine Grada Zaječara.
PNG
Ambasadorka i gg. Ognjenović i Mirković (Fotografije : Grad Zaječar).
Predstavnici vlasti kojima su se pridružili g. Milan Popović, pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nj.E. gospodin Abdela Zegur, ambasador Maroka, kao i predstavnici Ministarstva odbrane su se zatim uputili na Francusko vojno groblje kako bi položili vence u čast francuskih vojnika konjičke brigade general Žuino-Gambete koji su poginuli prilikom oslobađanja grada 19. oktobra 1918.
JPEG
JPEG
(Fotografije Grad Zaječar)
Nakon što je položila venac i na Spomenik timočkim ratnicima koji se nalazi u centru grada, ambasador je otvorila izložbu u Muzeju grada posvećenu gradu Valjevu, koji je 1915. u potpunosti bio pretvoren u bolnicu zbog epidemije tifusa koji je harao Srbijom. Tu izložbu su zajedno predstavili direktori zaječarskog muzeja, g. Bora Dimitrijević, i valjevskog muzeja g. Vladimir Krivošijev.
JPEG
JPEG
JPEG
Svečano obeležavanje je okončano priredbom u Pozorištu Timočke Krajine, gde su najpre čitane potresne stranice dnevnika vojnog lekara Mijea o dolasku francuskih trupa u Zaječar 19. oktobra 1918. i o dočeku koji im je sa oduševljenjem priredilo stanovništvo. Nq samom kraju programa, nastupio je vojni orkestar « Stanislav Binički » koji je izveo tradicionalne srpske pesme posvećene sećanju na Prvi svetski rat.
JPEG
JPEG
(Fotografije : grad Zaječar).

Objavljeno 09/10/2017

gore