Svečanost na Francuskom vojnom groblju u Beogradu 11. novembra 2015

Ove godine, pored tradicionalnog odavanja počasti vojnicima iz Prvog svetskog rata i francuskim vojnicima koji su poginuli tokom operacija u 2015, svečanost kojoj su prisustvovali i Žan Iv Le Bornj, poslanik Francuza iz diajspore, kao i brojni srpski zvaničnici i predstavnici diplomatskog kora, bila je posebno obeležena predajom odlikovanja « Ordena nacionalne odbrane » petorici srpskih oficira koji su služili u redovima MINUSCA-e.

JPEG

Nakon što su članovi dečijeg hora Francuske škole u Beogradu izveli nacionalne himne, gđa Kristin Moro, ambasador Francuske u Srbiji, održala je govor u kome je podsetila na veze koje spajaju Francusku i Srbiju, stvorene tokom Prvog svetskog rata za vreme zajedničkih misija i operacija i ojačane kroz zajedničko povlačenje preko planina Albanije.

Ovo bratstvo po oružju ne pripada samo prošlosti, ono pripada i sadašnjici. Tako je petorica srpskih oficira odlikovana “Medaljom za nacionalnu odbranu (bronzanog reda za « misije spoljnih operacija ») za blisku saradnju sa snagama SANGARIS prilikom angažovanja u okviru misije Ujedinjenih nacija za stabilizaciju Centralnoafričke Republike (MINUSCA). Izaslanik odbrane u Beogradu, potpukovnik Ruane, je predao medalje pukovnicima Milivoju Pajoviću i Nikoli Zecu, potpukovniku Miroslavu Veselinoviću i majorima Dejanu Đuriću i Draganu Selimoviću.

JPEG JPEG

Nakon svečanog odavanja počasti poginulima u Prvom svetskom ratu i vojnicima palim za Francusku tokom 2015, čija su imena pored imena dvadesetorice vojnika iz 1914. izgovorili učenici nemačke i francuske škole, gospođa ambasador Francuske je u pratnji nemačkog izaslanika odbrane položila venac na spomenik palim ratnicima. Nakon toga, brojne ličnosti položile su svoje vence: ambasador Nemačke, gospodin Aksel Ditman, u pratnji francuskog izaslanika odbrane, zatim Žan Iv Le Bornj, poslanik za Francuze iz dijaspore, gospodin Milan Popović, pomoćnik državnog sekretara za boračka pitanja, delegacija Ministarstva odbrane sa brigadnim generalom Dejanom Jankovićem na čelu, grad Beograd koga je predstavljao gradski menadžer, g. Goran Vesić, kao i brojni drugi ambasadori ili njihovi predstavnici, u pratnji izaslanika odbrane, Na kraju su vence položili i predstavnici brojnih udruženja.

JPEG
JPEG
JPEG
JPEG

Odavanjem počasti uz zvuke trube i minutom ćutanja okončana je ceremonija kojoj je prisustvovao veliki broj francuskih i srpskih građana.

JPEG

Objavljeno 09/10/2017

gore