Svečanost u Smederevskoj Palanci

U subotu 12. septembra, održana je u Smederevskoj Palanci ceremonija prilikom koje je odata počast francuskoj eskadrili MF99S koja je bila angažovana u Srbiji 1915. godine.
Na inicijativu lokalnog aerokluba, grad Smederevska Palanka je odao počast francuskoj eskadrili MF 99S koja je bila angažovana u Srbiji 1915. Prilikom ove ceremonije, gospođa ambasador i princ Aleksandar su otkrili spomen ploču kraj veličanstvene skulpture koja predstavlja avion Moris Farman umanjen za 1:4 koji je nekad koristila eskadrila MF99S.

JPEG - 368.1 ko
JPEG - 365.5 ko

Te 1915. godine, Francuska je poslala u Srbiju eskadrilu od šest aviona Farman XI pod komandom poručnika Vitra. Avioni su bili smešteni na terenu na Banjici u Beogradu, a logistička podrška je ostala u Smederevskoj Palanci. Ova eskadrila je dala neprocenjiv doprinos borbama srpske vojske izvodeći izviđačke letove. No, zahvaljujući genijalnosti aviomehaničara, avioni su adaptirani i korišćeni kasnije kao bombarderi, a zatim i kao lovci. Krajem 1915, eskadrila je pratila srpsku vojsku prilikom povlačenja preko Albanije : avioni su stigli do jadranske obale vazdušnim putem dok su posade i prateće osoblje preživeli albansku golgotu sa srpskim borcima.

JPEG - 206.5 ko
JPEG - 360.9 ko

Među pilotima eskadrile se nalazio i Luj Polan, rodom iz Pezenasa, osnivač moderne avijacije. Posebno treba navesti da je Luj Polan evakuisao vazdušnim putem krajem 1915. jednog drugog pilotam Milana Štefanika koji je bio bolestan te se taj let smatra prvom sanitetskom evakuacijom vazdušnim putem u istoriji. Milan Štefanik, slovački pilot dobrovoljac će kasnije postati jedan od osnivača čehoslovačke nacije.Stoga su aktivno učešće u svečanosti uzeli i Žan Klod Segela, predstavnik Pezenasa, i slovačka delegacija na čelu sa gospođom ambasadorom Slovačke u Srbiji.

JPEG - 421.7 ko

Nakon ceremonije, gosti su toplo dočekani na zajedničkom ručku uz izložbu skulptura i degustaciju vina. Tokom ovog prijateljskog druženja izvedene su tradicionalne srpske pesme i igre, monolog glumca iz ovog grada koji je podsetio na iznenađenje stanovnika Palanke kada su videli letove prvih aviona pre sto godina, kao i svedočenje doktora Borela, jednog od potomaka Luja Polana, putem video bima.

publie le 16/06/2020

hautdepage